Jugoviću nagrada Kočićevo pero

Književnik Aleksandar Jugović dobitnik je nagrade "Kočićevo pero" za proleće 2017. godine, za knjigu "Opsenari", saopštio je izdavač.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Jugoviću će nagrada, koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka - Beograd, biti uručena u petak, 31. marta u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Žiri, koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, jednoglasno je odlučio da "Kočićevo pero" za proleće 2017. godine za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i riječi dodeli Jugoviću.

Predsednik žirija Nikola Vukolić rekao je da je Jugović postigao potpunu usaglašenost ljudskog udesa, prokletstva i neispunjenosti, neostvarenih želja svojih junaka koji su bili drugačiji od ostalih ljudi.

"Jugović je stvaralac koji zna da priča, a piše iskreno, poletno, nadahnuto, ubjedljivo", rekao je Vukolić.

Knjige/Stripovi

Književni guru II: Zahar Prilepin i njegova "Obitelj"

Zahar Prilepin u svom epohalnom romanu ne piše o porodici, osnovnoj jedinici društva, mada je možda i takav pogled potreban, pošto je ona odavno rasturena, poljuljana i potcenjena, već o formi monaške zajednice, kinoviji, opštežiću na Solovjetskom arhipelagu, bogu iza nogu, koji se prostire na mnogobrojnim ostrvima, ostrvcima, hridima omeđenim zidinama Belog mora i bodljikavom žicom pobesnelih talasa, pretvorenim u boljševički logor smrti. Podrobno opisuje tamnicu, prvi gulag na kraju poznatog sveta. Fresku užasa koju je proizveo društveni sistem izvitoperivši parole koje je proklamovao.

Knjige/Stripovi ponedeljak 27.03. 10:35 Komentara: 1

Zvuči poznato? Roman o ratnom zločincu "iscelitelju"

Šta se dešava kada najtraženiji ratni zločinac sa Balkana pod maskom iscelitelja stigne u malo irsko selo, svojom harizmom opčini meštane i uvuče ih u igru manipulacije? Građanima bivših jugoslovenskih republika je ovo vrlo poznata priča, a irskoj spisateljici Edni O'Brajen podloga za roman "Crvene stoličice".

Knjige/Stripovi sreda 22.03. 15:11 Komentara: 4
strana 1 od 7 idi na stranu