Velikić uskraćen za nagradu. UO NBS: Nismo odgovorni

Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije bez obrazloženja je ugasio prestižnu nagradu za najčitanije delo. Ove godine to priznanje trebalo je da pripadne Draganu Velikiću za roman "Islednik".

Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Iz NBS u utorak je medijima poslata lista najčitanijih knjiga u mreži javnih biblioteka u Srbiji u 2016. na kojoj je ubedljivo na prvom mestu roman "Islednik" Dragana Velikića u izdanju "Lagune" uz saopštenje: "Godišnja rang-lista se tradicionalno izrađuje početkom svake godine na osnovu statističke ankete u javnim i opštinskim bibliotekama. Narodna biblioteka Srbije više od 40 godina vodi evidenciju najčešće pozajmljivanih knjiga domaćih autora u mreži biblioteka, dajući svoj doprinos dokumentovanju kulturne klime određenog perioda."

Tada nije bilo ni reči o ukidanju, ali je danas iz Biblioteke stiglo zvanično saopštenje:

"Nagradu za najčitaniju knjigu godine, otkad je ustanovljena, statistički je utvrđivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Narodna biblioteka Srbije je samo formalno uručivala tu nagradu. U više navrata menjani su kriterijumi i propozicije za njeno dodeljivanje. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je 7. decembra 2016. odluku da Zajednica matičnih biblioteka Srbije, koja se i inače bavi tom nagradom, nadalje odlučuje u potpunosti o njenoj sudbini. Narodna biblioteka Srbije će kao i svake godine nastaviti da sprovodi anketu među javnim bibliotekama Srbije i da objavljuje spisak deset najčitanijih knjiga. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije se ovim povodom više neće oglašavati", piše u zvaničnom saopštenju.

Članovi Upravnog odbora NBS su Mihajlo Pantić (predsednik), Vladislav Bajac, Ivana Dimić i Ljubomir Branković. Peti član, umesto Vladimira Kecmanovića, koji je podneo ostavku pre nepune dve godine, još nije izabran.

Velikić je za "Novosti" izjavio da je dva puta "zakinut" za nagradu za najčitaniju knjigu - prvi put 2008. godine za roman "Ruski prozor", a sada za "Islednika".

"Prvi put zbog sumanutog pravila tadašnjeg upravnika NBS Sretena Ugričića da Nagradu za najčitaniju knjigu određuje žiri, a ne glasovi čitalaca, a drugi put sam oštećen kada je to glupo pravilo ukinuto, međutim, ukinuta je i nagrada. Ideja da Nagradu NBS određuje žiri, a ne čitaoci bila je pokušaj da se diskvalifikuju pisci čije knjige ne pripadaju tzv. ozbiljnoj literaturi što je besmisleno, jer najčitanija knjiga je podatak i o čitalačkoj publici, i čemu onda falsifikovanje da smo umniji nego što jesmo? Ja sam dva puta ispao koletaralna šteta, uskraćena mi je Nagrada NBS za najčitaniju knjigu, međutim, time nije umanjena čitanost mojih knjiga."

Knjige/Stripovi

"Život u raju" Borisa Miljkovića: Strah i sloboda

Knjige koje uzburkaju javnost obično ispravljaju krive Drine, otkrivaju nove istorijske činjenice ili uriniraju po nečijoj slavi. U slučaju zbirke priča Život u raju to nije slučaj. Borisu Miljkoviću cilj nije šokiranje javnosti, to je bar lako izvesti jer je šok postao kliše kao sredstvo u literaturi, već je razlog pisanja jasan i očigledan; jednostavno, autor je želeo ispričati priču na najbolji mogući način. Tačka.

Knjige/Stripovi utorak 28.02. 17:17 Komentara: 0

Dinja, dobra i bez pršuta

Radovi na temu ljudskih samozavaravanja, tripovanja i ego-bildovanja iza kojih stoje pustoši samoće ili pustinje neutemeljene sujete idealno su štivo za digitalnu generaciju i sve one koji je ne podnose

Knjige/Stripovi ponedeljak 27.02. 15:28 Komentara: 0
strana 1 od 8 idi na stranu