Umro književnik Ivo Brešan

Ugledni hrvatski književnik Ivo Brešan, autor mnogih drama među kojima je i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", umro je danas u Zagrebu, saopštila je njegova porodica, a prenela agencija Hina.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: SpeedyGonsales / Wikimedia Commons
Foto: SpeedyGonsales / Wikimedia Commons

Brešan je rođen 1936. u Vodicama kod Šibenika. Gimnaziju je pohađao u Šibeniku, a slavistiku i filozofiju je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Pripovetke je počeo da objavljuje 1955. u Šibenskoj reviji, a uporedo je bio glumac-amater u dramskoj družini "Kolo" i profesionalnom šibenskom pozorišu.

Od 1960. bio je profesor u šibenskoj gimnaziji, a od 1983 bio je umetnički voditelj u Centru za kulturu i Međunarodnom festivalu deteta u Šibeniku.

Među njegovim najpoznatijim delima su "Ptice nebeske", "Spletke", "Utvare", "Anera", "Svečana večera u pogrebnom poduzeću" i "Hidrocentrala u Suhom dolu".

Najpoznatija drama "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", najpre je izvedena 1971. u zagrebačkom pozorištu Teatar ITD, a izvodila se i u SSSR-u, Mađarskoj, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama.

Ivo Brešan je pisao i filmske scenarije, najpre s filmskim rediteljima Krstom Papićem i Veljkom Bulajićem, a potom sa svojim sinom Vinkom Brešanom. Između ostalog, napisao je scenarije za filmove "Tajna Nikole Tesle", "Obećana zemlja", "Maršal", "Kako je počeo rat na mom otoku" i druge.

Knjige/Stripovi

"Biću srećan i ako mi Kusta da ulogu psa-lutalice"

"U Americi, Rusiji, a čini mi se i u Srbiji, inteligencija i takozvana buržoazija predstavljaju tri do četiri procenta stanovništva, a narod (više od 90 procenata) nešto je sasvim drugo. Taj poseban sloj ljudi neprestano nam nameće svoju volju, hipnotiše nas. Iz toga moramo da izađemo", kaže u razgovoru za Sputnjik ruski pisac Zahar Prilepin.

Knjige/Stripovi subota 21.01. 20:40 Komentara: 10
strana 1 od 11 idi na stranu