Andrić i Dokle o saradnji srpskih i albanskih pisaca

Predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić razgovarao je u Beogradu sa istaknutim književnikom iz Tirane Namikom Dokleom o saradnji srpskih i albanskih pisaca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Andrić je rekao da je misija pisaca da "podižu rampe i otvaraju puteve saradnje među narodima i država".

"Upućeni smo na zajednički život i zato naš vrhovni zadatak mora biti mir!", naglasio je Andrić, kako je navedeno u saopštenju UKS-a.

Namik Dokle je istakao da su "umetnost i kultura univerzalne i opšteljudske vrednosti koje povezuju različite narode i doprinose njihovom boljem razumevanju".

On se založio za objavljivanje više prevoda dela srpskih i albanskih pisaca, kao i za učešće pisaca iz dve zemlje na sajmovima knjiga u Beogradu i Tirani.

Andrić je gosta iz Albanije upoznao sa međunarodnim aktivnostima Udruženja književnika Srbije koje je ove godine 53. put bilo domaćin Beogradskih međunarodnih susreta pisaca.

Predsednik UKS je najavio da će poziv za ovu manifestaciju sledeće godine biti upućen i književnicima iz Albanije.

"UKS ima potpisane sporazume o saradnji s brojnim stranim udruženjima pisaca, a posebno su intenzivni kontakti s kolegama iz regiona. Zato bismo želeli da se saradnja proširi i na Albaniju", kazao je Andrić.

Dokle je srpskom kolegi poklonio primerak svog romana "Kćeri magle" koji je ove godine objavljen u Sarajevu.

Jedan od najpoznatijih pisaca u Albaniji, autor više knjiga pripovedaka, drama i radio drama, pored književnog rada, i društveno je angažovan.

Poslanik je u albanskom Parlamentu, čiji je bio i predsednik, a obavljao je i funkciju potpredsednika Vlade Albanije.

Knjige/Stripovi

Pesma Ane Frank danas na aukciji

Pesma koju je jevrejska devojčica Ana Frank napisala pre nego što je s porodicom u Amsterdamu otišla u sklonište od nacista, biće danas ponudjena na aukciji kao "izuzetna retkost", saopštila je holandska aukcijska kuća "Bub Kojper".

Knjige/Stripovi sreda 23.11. 08:55 Komentara: 0

Albanci u Mosulu

Ljavdrim Muhadžeri je Albanac, rodom iz Kačanika. U kamionetu, u kabini kao i van nje, u delu za utovar robe, nalaze se drugi Albanci, iz različitih drugih oblasti.

Knjige/Stripovi ponedeljak 21.11. 12:36 Komentara: 2
strana 1 od 11 idi na stranu