Andrić i Dokle o saradnji srpskih i albanskih pisaca

Predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić razgovarao je u Beogradu sa istaknutim književnikom iz Tirane Namikom Dokleom o saradnji srpskih i albanskih pisaca.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2016.

16:20

Andrić i Dokle o saradnji srpskih i albanskih pisaca
Foto: Thinkstock

Andrić je rekao da je misija pisaca da "podižu rampe i otvaraju puteve saradnje među narodima i država".

"Upućeni smo na zajednički život i zato naš vrhovni zadatak mora biti mir!", naglasio je Andrić, kako je navedeno u saopštenju UKS-a.

Namik Dokle je istakao da su "umetnost i kultura univerzalne i opšteljudske vrednosti koje povezuju različite narode i doprinose njihovom boljem razumevanju".

On se založio za objavljivanje više prevoda dela srpskih i albanskih pisaca, kao i za učešće pisaca iz dve zemlje na sajmovima knjiga u Beogradu i Tirani.

Andrić je gosta iz Albanije upoznao sa međunarodnim aktivnostima Udruženja književnika Srbije koje je ove godine 53. put bilo domaćin Beogradskih međunarodnih susreta pisaca.

Predsednik UKS je najavio da će poziv za ovu manifestaciju sledeće godine biti upućen i književnicima iz Albanije.

"UKS ima potpisane sporazume o saradnji s brojnim stranim udruženjima pisaca, a posebno su intenzivni kontakti s kolegama iz regiona. Zato bismo želeli da se saradnja proširi i na Albaniju", kazao je Andrić.

Dokle je srpskom kolegi poklonio primerak svog romana "Kćeri magle" koji je ove godine objavljen u Sarajevu.

Jedan od najpoznatijih pisaca u Albaniji, autor više knjiga pripovedaka, drama i radio drama, pored književnog rada, i društveno je angažovan.

Poslanik je u albanskom Parlamentu, čiji je bio i predsednik, a obavljao je i funkciju potpredsednika Vlade Albanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: