Redak crtež "Avantura Tintina" prodat za 1,55 miliona €

Redak crtež iz jednog od najpoznatijih stripova “Avanture Tintina“, “Explorers on the Moon“, prodat je u Parizu za rekordnih 1,55 miliona evra, objavili su iz aukcijske kuće Artcurial, javlja Anadolu Agencija (AA).

Izvor: express.hr
Podeli
Foto: Gettyimages / ilustracija
Foto: Gettyimages / ilustracija

Originalni crtež nacrtao je kineskim mastilom belgijski umetnik Džordžes Remi, koji se potpisuje pseudonimom Herdž. Crtež prikazuje neustrašivog novinara Tintina, njegovog belog psa Snovija i prijatelja kapetana Hadoka u svemirskom odelu, kako po prvi put hodaju po mesecu i gledaju zemlju.

Taj detalj može se videti na 26. stranici stripa, na kojoj trče i skaču, na njihovo iznenađenje zbog sile gravitacije na mesecu.

Prvobitno je procenjeno da bi crtež mogao da donese između 700.000 i 900.000 evra. Strip je prvi put objavljen 1954. godine i postao je omiljen među ljubiteljima ovog umetničkog žanra.

Na odvojenoj aukciji održanoj u subotu, drugi originalni crtež iz “Explorers on the Moon“ prodat je za 600.000 evra. On se nalazi na 59. stranici stripa, a prikazuje raketu kako prilazi zemlji u dramatičnim okolnostima. Junaci stripa se ne vide na ovom crtežu.

Stripovi “Avanture Tintina“ prevedeni su na više od 70 jezika i prodato je na desetine miliona primeraka. Po stripu je Stiven Spilberg 2011. godine snimio film.

Knjige/Stripovi

Pesma Ane Frank danas na aukciji

Pesma koju je jevrejska devojčica Ana Frank napisala pre nego što je s porodicom u Amsterdamu otišla u sklonište od nacista, biće danas ponudjena na aukciji kao "izuzetna retkost", saopštila je holandska aukcijska kuća "Bub Kojper".

Knjige/Stripovi sreda 23.11. 08:55 Komentara: 0

Albanci u Mosulu

Ljavdrim Muhadžeri je Albanac, rodom iz Kačanika. U kamionetu, u kabini kao i van nje, u delu za utovar robe, nalaze se drugi Albanci, iz različitih drugih oblasti.

Knjige/Stripovi ponedeljak 21.11. 12:36 Komentara: 2
strana 1 od 11 idi na stranu