Tanjugova anketa: Izdavači zadovoljni Sajmom knjiga

Izdavači na beogradskom Sajmu knjiga uglavnom su pohvalno ocenili prva dva dana te manifestacije, pokazala je "ad hok" Tanjugova anketa.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

11:56

Tanjugova anketa: Izdavači zadovoljni Sajmom knjiga
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

U anketi, u kojoj je učestvovalo nekoliko izdavača, mogao se steći utisak da preovladavaju povoljne ocene, a za razliku od nekoliko drugih izdavača, osnivač "Arhipelaga" Gojko Božović posebno je istakao da je bio prijatno iznenađen prvim danom Sajma s obzirom na to da je prethodnih godina bila relativno slaba poseta na otvaranju.

On je jedan od onih koji je zadovoljan prodajom i interesovanjem za "Arhipelagove" knjige i iznenađen je time što posetioci prepoznaju knjige tog izdavača i znaju za njegove autore. Apsolutno je najtraženija knjiga Ljudmile Ulicke "Zeleni šator" i nova zbirka priča Jelene Lengold "Rasčarani svet".

Božovića je iznenadilo da je dosta kupaca odabralo zbirku priča o Danilu Kišu, jer su autori tih priča tako poznati pisci kao što je Mirko Kovač, Vida Ognjenović, Muharem Bazdulj, Srđan Tešin. Prema njegovom mišljenju, ukupna poseta je nešto veća u odnosu na prošlu godinu.

Prema rečima izvršne urednice "Geopoetike" Jasne Novakov Sibinović, nije iznenađujuće da je prodaja bolja nego prethodnih nekoliko godina, s obzirom na to da su u ponudi nove knjige najpopularnijih pisaca. Ona smatra da ova godina nije prava slika interesovanja čitalaca za produkciju "Geopoetike" pošto je sedam knjiga najpoznatijih njihovih pisaca (Justejna Gordera, Harukija Murakamija, Orhana Pamuka, Dona Delila, Džulijana Barnsa, Erlenda Lua, Danijel Goleman) uvek nalazilo kupce.

Urednica "Geopoetike" je ipak ukazala na to da rast prodaje nije tako velik kao što na prvi pogled izgleda, jer su knjige Erlenda Lua, koje su već rasprodate, donošene da budu potpisane, a ne samo nova "Kraj nama poznatog sveta".

Što se tiče domaćih pisaca, najveće interesovanje vlada za nove romane Vladislava Bajca i Muharema Bazdulja. Ona je otkrila da se trude da na sajmu ponude stare knjige najpopularnijih autora koje još nisu prodate.

Po oceni vlasnika i osnivača "Čarobne knjige" Bore Pantića, taj izdavač ostvario je 20 posto veću prodaju, što je pripisao znatnom većem broju naslova nego prošle godine. Kada je reč o poseti, Pantić smatra da je otprilike ista kao prošle godine, ali je iznenađen što iz godine u godinu raste broj posetilaca i kupaca koji dolaze prve nedelje kada je i otvaranje Sajma. Pantić je za apsolutno najtraženije delo na svom štandu proglasio strip o Garfildu, a od beletristike serijal "Paklene naprave" Kasandre Kler, kao i celu ediciju Marvelovih stripova "The best of Marvel".

On je konstatovao da je na primeru "Paklenih naprava" tedencija većeg interesovanja za urbanu, epsku i naučnu fantastiku, a da je prošlo vreme horor knjiga o vampirima. Čitaoci knjiga ovog izdavača koji su već ranije mogli da se sretnu sa prozom Andžeja Sapkovskog, kupovali su zbirku njegovih najboljih priča "Maladi".

Na pitanje da li očekuje da će mu se nastup na sajmu isplatiti, Pantić je potvrdno odgovorio i dodao da su neki stripovi poput "Princa Valijanta", kome izlazi deseti tom, i "Ripa Kirbija", kome izlazi deveti tom, najbolja potvrda o dobrom odabiru "Čarobne knjige".

PR menadžer "Lagune" Tanja Vučković iznela je svoj utisak da su nedelja i ponedeljak bili relativno slabi što se tiče prodaje i posete, ali što vreme više prolazi, broj posetilaca i prodaja su u stalnom porastu.

Na prvom mestu po interesovanju navela je "Špijunku" Paola Koelja u kojoj je ovaj planetarno popularni pisac opisao život slavne špijunke Mate Hari. Na drugom mestu su prvi i drugi deo trilogije o Stefanu Nemanji Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića.

Već sada je na trećoj poziciji roman Vedrane Rudan "Muškarac u grlu", a očekuje da će dolaskom Rudanove (sutra od 16 sati), interesovanje porasti.

Konstantno je tražen Ju Nesbe i pre svega njegov novi roman "Policija".

Smatra da je poseta na nivou prošlogodišnje, a što se tiče žanrova za koje vlada najveće interesovanje, navela je istorijske romane, kriminalističke, porodične drame i knjige za decu.

Standardno dobro se prodaju klasici i nobelovci (Mario Vargas Ljosa, Ivo Andrić, Dario Fo), a opalo je interesovanje za fantastiku.

Veteran u izdavaštvu Ljuba Ososlija, vlasnik IP "Book" kaže da je Sajam "takmičenje" velikih izdavačkih kuća u broju naslova, a ne u kvalitetu. "Siromašniji su svi po broju kvalitetnih novih naslova", rekao je Ososlija, kome smeta što nove komercijalne knjige moraju da se plate 1.000 i više dinara i što se neprodate starije knjige prodaju ispod proizvodne cene (50, 100, 200 dinara).

"Mislim da će uskoro izdavanje knjiga biti u digitalnoj formi pa će čitaoci moći da vide po jedan primerak i zatraže da im se odštampa. Tako se ne bi stvarali viškovi štampanih knjiga", rekao je Ososlija.

Što se njegove produkcije tiče, Ososlija je zadovoljan prodajom knjiga koje ulaze u školsku lektiru, rečnika i klasika poput Meše Selimovića i Šekspira, a njegov "zaštitni znak" su knjige Efraima Kišona, koji uvek imaju kupce.

Vlasnica "Evolute" Gordana Ćebić Radić kazala je da je za nju Sajam potpuno novo iskustvo pošto je dobila daleko bolje mesto tako da je stekla znatan broj novih čitalaca i primetila je da oni rado sreću pisce sa kojima mogu da razgovaraju na štandu.

Inače u celini poseta je otprilike jednaka prošlogodišnjoj, a smanjenje broja kupaca pripisuje se opštoj krizi. Najbolje se prodavala knjiga "Klio se stidi”, kao i nova edicija biografija poznatih ličnosti od vladara (Izabela, Karlo Veliki) do pisaca (Servantes).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: