Umro mađarski pisac Peter Esterhaz

Mađarski pisac Peter Esterhazi (Peter Esterhazy), dobitnik Košutove nagrade, najznačajnijeg priznanja iz oblasti kulture u toj zemlji i jedan od najcenjenijih savremenih autora, umro je u 66. godini od raka pankreasa, saopštio je danas njegov izdavač.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2016.

21:19

Umro mađarski pisac Peter Esterhaz
Foto: Wikimedia Commons

Esterhazi je rođen 14. aprila 1950. godine u Budimpešti, a pre nego što je postao pisac, diplomirao je matematiku 1974. godine.

Njegova dela stekla su veliku popularnost u Nemačkoj a najpoznatije je “Nebeske harmonije” iz 2000. godine, delimično autobiografska istorija autorove porodice aristokratskih korena u kojoj je Esterhazi kroz neke od ključnih događaja prošlosti Evrope i Mađarske, na mozaičan način prikazao pad moći svoje porodice.

Esterhazi je bio oženjen i imao je četvoro dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: