Otvoren 5. Beogradski festival evropske književnosti

Otvaranjem izložbe radova Ivane Ristić "S jeseni, kada počnu vetrovi", nastalim po motivima priča Danila Kiša iz knjige "Rani jadi", večeras je počeo 5. Beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2016.

22:10

Otvoren 5. Beogradski festival evropske književnosti
Foto: Thinkstock / ilustracija

Otvarajući festival, pesnik, književni kritičar i esejista Gojko Božović, direktor izdavačke kuće "Arhipelag", podsetio je prisutne na težnju organizatora pre pet godina da stvore prepoznatljiv prostor, gde će se smenjivati čitanje i razgovori poznatih pisaca sa filomovima nastalim po savremenoj književnosti, i sa izložbama i panelima posvećenim vidovima savremene kulture.

Božović veruje da je književnost deo naše svakodnevice, što dokazuju i brojni filmovi i izložbe proistekli iz književnosti.

Tokom četiri dana, koliko traje Beogradski festival evropske književnosti, publici će se predstaviti nekolicina domaćih i inostranih pisaca, a prvi kog će već večeras publika slušati i s kojim će razgovarati je hrvatski romansijer i pripovedać Zoran Ferić.

U okviru programa "Književnost na filmu" večeras će biti besplatna projekcija filma Lukasa Belvoe "38 svedoka", prema istoimenom romanu Didijea Dekoena.

Organizatori za sutra najavljuju panel "Nastanak tabloidnog čoveka - marginalizacija kulture", na kojem će govoriti Ivana Spasić, Ivan Milenković, Teofil Pančić, a moderator će biti Marija Nenezić, dok će u programu "Na sceni" biti esejista i putopisac Kristijan Eker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: