“KROKODIL na putu oko sveta” 24. i 25. juna

Na današnjoj konferenciji za medije povodom predstojećeg književnog festivala KROKODIL govorili su Vladimir Arsenijević i Ana Pejović iz Udruženja Krokodil u prisustvu mladog češkog pisca Štjepan Kučere, junskog gosta Krokodilove rezidencije za pisce i Sande Savić, članica UO Hemofarm Fondacije, prijatelja festivala Krokodil 2016.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2016.

20:10

“KROKODIL na putu oko sveta” 24. i 25. juna

Vladimir Arsenijević je predstavio program ovogodišnjeg festivala koji se održava po nazivom “KROKODIL na putu oko sveta” (KROKODIL Goes Global) u petak i subotu 24. i 25. juna ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Botićevoj 6 na Dedinju i 27. juna u Pozorištu lutaka u Nišu.

Vladimir Arsenijević je istakao da će se ove godine na KROKODILU predstaviti pisci iz čak 16 zemalja te da neće izostati i tradicionalno jak izbor autora iz zemlje i regiona: “S nama će ove godine biti i pred beogradskom publikom se predstaviti Rumena Bužarovska iz Makedonije, dansko/bosansko-hercegovačka literarna senzacija Alen Mešković, ovogodišnja dobitnica Evropske nagrade za književnost Tanja Stupar Trifunović iz Bosne i Hercegovine, pisac mlađe generacije Vladimir Tabašević čiji je prvi roman "Tiho teče Misisipi", potpuno neočekivano dospeo do užeg izbora za Ninovu nagradu, Srđan Srdić, Svetislav Basara, ugledna istoričarka Dubravka Stojanović, najkontraverzniji hrvatski pozorišni reditelj danas Oliver Frljić kao i gosti Krokodilove rezidencije za pisce mladi pisac iz Češke Štjepan Kučera i autor, novinar i putopisac Pedro Roza Mendeš (Portugalija).”
Vladimir Arsenijević je dodao da je Institut Kamoiš organizovao prevod i štampanje priče koju je Pedro Roza Mendeš pripremio tokom boravka u Beogradu a buklet će biti podeljen festivalskoj publici pred njegov nastup u subotu 25. juna.

Ana Pejović je dodala da je s nekoliko pripremljenih analitičkih tekstova i intervju za češke dnevne novine Pravo i književni podlistak Salon u Češkoj, tokom svog boravka u Krokodilovoj rezidenciji za pisce u Beogradu Štjepan Kučera upravo zaokružio ispunjenje ciljeva ovog programa a to je dvosmerna komunikacija i promocija između gradova i država.

Vladimir Arsenijević je rekao da će ove godine festival KROKODIL predstaviti novu vrstu aktivizma koju nosi promena političko-društvene klime u regionu. Na sofa-intervjuu pod nazivom „Skup. Protest! Revolucija?“ prve festivalske večeri u petak 24. juna razgovaraće predstavnici regionalnih inicijativa Ne davimo Beograd (SRB), Šarena revolucija (MK) i Pravo na grad (HR).
Vladimir Arsenijević je takođe rekao da će sofa-intervjui i čitanja biti dinamično uvezani živim nastupom popularne beogradske avangardne kabaretske atrakcije Ah, Ahilej koji dosledno razvija jedinstvenu mešavinu muzike, književnosti, političkog angažmana i kabaretskog humora: “Na ovogodišnjem festivalu prve večeri u petak 24. juna Ah, Ahilej će predstaviti projekat Kapetane brate – antologiju muzičkih obrada savremenog svetskog pesništva, od klasika poput Brehta, Karevera ili Bore Ćosića sve do naših savremenika, kao što su nekadašnji Betonovci Miloš Živanović i Tomislav Marković.”

Na kraju Vladimir Arsenijević istakao je značaj saradnje s panevropskom književnom mrežom CROWD koja na tromesečnoj književnoj turneji OMNIBUS predstavlja autobusko putovanje preko 100 pisaca iz više od 20 zemalja Evrope i Azije: ”KROKODIL će na dve stanice ove turneje u u Beogradu i Nišu, predstaviti 14 savremenih evropskih autora iz zemalja kao što su Kipar, Jermenija, Nemačka, Grčka, Finska, Velika Britanija, Holandija itd.”
Ana Pejović predstavila je debatni program KROKODILA rekavši da se ovaj segment festival organizuje drugu godinu zaredom kako bi autori bili u prilici da pred publikom diskutuju o aktuelnim društveno-političkim temama :”Dinamične debate kao dnevni program festivala Krokodil privlače izuzetnu pažnju šire akademske zajednice a ove godine održaće se 24. i 25. juna u UK Parobrod (Kapetan-Mišina 6a) od 12 časova. Publici interesantna i atraktivna debata pod nazivom Između čekića ideologije i nakovnja politike – umetnost u Postjugoslaviji započeće u 12 časova u subotu 25. juna razgovorom Dubravke Stojanović, Rumene Bužarovske i Tanje Stupar Trifunović a od 14 časova nastaviće se razgovorom Olivera Frljića, Svetislava Basare i Želimira Žilnika.”
Moderirajući konferenciju Vladimir Arsenijević rekao je da drugu godinu zaredom festival Krokodil ima i humanitarni karakter te da je s Hemofarm Fondacijom ujedinio snage u projektu PRODUŽI ŽIVOT- Najvažniji poziv u životu.

“Veliko hvala festivalu Krokodil na partnerstvu kojim želimo zajedno da prenesemo poruku empatije i humanosti kroz kampanju Najvažniji poziv u životu koja ima za cilj podizanje svesti javnosti o transpantaciji i doniranju organa”. Sanda Savić je rekla da je u pripremi novi zakon o transplantaciji organa i da se Srbija nalazi na samom dnu evropske liste po broju donora organa. “Poruka koju želimo da prenesemo jeste da bitka za život traje i posle života te da odluka pojedinca o potpisivanju donorske kartice nekome znači život” rekla je Sanda Savić članica UO Hemofarm Fondacije.
Učesnici KROKODILA pozvaće sve goste da budu humani i odgovorni te postanu ponosni vlasnici donorskih kartica na samom festivalu te dobiju informacije o ovoj značajnoj temi od lekara iz Uprave za biomedicine. Posetioci će biti u prilici i da pogledaju izložbu nastalu u okviru projekta Najvažniji poziv u životu a čija je postavka omogućena zahvaljujući pomoći Turističke organizacije Srbije.

Ana Pejović je napomenula da će se u slučaju loših vremenskih uslova festival KROKODIL održati u prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj broj 21 i da će javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

Za kraj istakla je da festival Krokodil ne bi bio moguć bez podrške: Ministarstva kulture Republike Srbije, Hemofarm Fondacije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Foruma Stadtpark/Crowd Network, Ambasade Republike Češke u Beogradu, Instituta Kamoiš, UK Parobrod, Muzeja istorije Jugoslavije, Erste banke, Turističke organizacije Srbije, City Magazina, Radio Lagune, internet radija Mjehur na mreži i Pozorišta lutaka Niš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: