90 godina Univerzitetske biblioteke

Povodom 90 godina od svečanog otvaranja nove zgrade, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" priređuje izložbu "Digitalna ćirilica" i premijerno predstavlja prvi digitalni lisni katalog u Srbiji i "Magic Box", digitalnu izložbenu vitrinu, jedinstvenu u regionu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Foto: ZoranCvetkovic / Wikimedia Commons

Na svečanom otvaranju izložbe 24. maja u Karnegijevom holu Biblioteke prisutnima će se obratiti rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" prof. dr Aleksandar Jerkov, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije Tamara Butigan Vučaj, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" dr Adam Sofronijević i putem Skajpa prof. dr Ginter Milberger sa Univerziteta u Insbruku i Klaus Gravenhorst iz kompanije "CHS Content Conversion Specialists GmbH" u Hamburgu.

Zgrada Univerzitetske biblioteke otvorena je 24. maja 1926. godine na Dan Ćirila i Metodija i slovenske pismenosti i kulture.

Obeležavajući veliki praznik slovenske pismenosti i svoju godišnjicu, Univerzitetska biblioteka prirediće izložbu "Digitalna ćirilica" na kojoj će, pored odabranih knjiga o radu i značaju Ćirila i Metodija, u vitrinama izložiti prevode dela slovenskih književnosti na srpski jezik, objavljivanih od sredine 19. veka do početka Prvog svetskog rata.

Ovi prevodi doprineli su da ožive kulturne veze između Srba i ostalih slovenskih naroda čije zajedništvo su presudno učvrstili Ćirilo i Metodije hiljadu godina ranije.

U okviru izložbe biće predstavljene i kartice iz lisnog kataloga koje su digitalizovane kroz projekat "Izrada celovitog elektronskog kataloga Univerzitetske biblioteke".

Ovi listići koji su se nekada prelistavali ručno, sada se mogu elektronski pretraživati od kuće.

Idući u korak sa najnovijim tehnologijama u bibliotekarstvu, i vodeći računa o zaštiti retkih knjiga, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" je postala treća biblioteka u svetu (posle Harvarda i Oksforda) koja je nabavila "Magic Box", uređaj koji omogućava virtuelno, ali po osećaju korisnika gotovo stvarno, prelistavanje dragocene i zaštićene bibliotečke građe.

U toj "vitrini" fizički je izloženo Četvorojevanđelje, kao izuzetan primerak rukopisnih knjiga stvorenih zahvaljujući pismu koje su slovenskim narodima ostavili Ćirilo i Metodije.

Digitalizovano Četvorojevanđelje može se prelistati na interaktivnom ekranu kao i reprezentativni primerci građe koju Biblioteka poseduje: stari ćirilski rukopisi, istorijske novine, fotografije i izbor iz knjiga izloženih u vitrinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu