Za Svetski dan knjige 40 odsto niža članarina

Narodna biblioteka "Radislav Nikčević" u Jagodini, glavna matična biblioteka za Pomoravski okrugu, povdom Svetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, odlučila je da smanji godišnju pojedinačnu članarinu za 40 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Smanjene članarine traje od 21. do 27. aprila, kada ova biblioteka obelažava 165 godina od osnivanja čitališta u Jagodini, izjavio je je danas novinarima rukovodilac Odelenja biblioteke za kulturno obrazovne programe i posticaj čitanja Milun Vasić.

Umesto 500 dinara, kolika je godišnja članarina za odrasle, ko se učlani do 27.aprila platića 300 dinara, precizirao je on.

Narodna biblioteka u Jagodini izrasla je iz čitališta osnovanog 1851.godine a prva Javna biblioteka, osnovana je 1909. godine ukazom kralja Petra prvog Karađorđevića.

Biblioteka sada raspolaže sa fondom od preko 100.000 knjiga iz svih oblasti ljudskog znanja i stvaralaštva.

Ima oko 4.000 stalnih članova od kojih su 70 odsto mladi, a dnevno se na korišćenje pozajmi oko 300 knjiga.

Besplatno članstvo imaju deca predškolskog uzrasta, učenici prvog razreda, lošijeg materijalnog stanja i odbornici Skupštine grada.

Obeležavanja 165.godina bibliteke, počeće svečno, 27. aprila u 12 sati u ovoj ustanovi, uručenjem nagrade biblioteci "za najbolji bibliotečki sajt u Srbiji u 2015.godini".

Nagradu će uručiti upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije Mirko Marković.

U okviru obeleževanja Dana biblioteku biće upriličena izložba "Iz zbirke stare i retke kniige" koje su autori Nada Dimitrijević i Marija Crnković.

Izložbu će otvriti istoričar Dejan Tanić.

Goste će pozdraviti direktorka Biblioteke Vesna Crnković a biće uručene i nagrade najboljim čitaocima.

U kulturnom delu programa učest6vaće i učenici Muzičke škole "Vladimir Đorđević" iz Jagodine.

strana 1 od 9 idi na stranu