Širi izbor za Buker književnu nagradu

Prvi put ove godine ugledna anglosaksonska nagrada Buker (Man Buker) biće dodeljena za samo jednu knjigu umesto za celokupni opus a u širem izboru se našlo 13 naslova.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.03.2016.

10:48

Širi izbor za Buker književnu nagradu
Foto: Thinkstock

Kako je preneo britanski list "Gardijan", za nagradu koja se dodeljuje za knjigu pisanu ili prevedenu sa nekog drugog jezika na engleski u 2015 godini nadmeću se dvoje nobelovaca ali i nekoliko anonimnih pisaca iz 12 zemalja koji su originalno pisali na devet jezika

Spisak od 13 knjiga načinjen je na osnovu 155 koliko ih je konkurisalo za nagradu Buker koja pobedniku donosi 55 000 funti.

Među kandidtima su nobelovaci Turčin Orhan Pamuk i Japanac Kenzaburo Oe ali i sasvim nepoznata italijanska spisateljica Elena Ferante.

U širi izbor je ušao i politički roman "Četiri knjige" (The Four Books),kineskog pisca Yan Lianke koji je utrošio 20 godina da prikupi građu , dve da ga napiše a onda ga je odbilo 20 izdavača da bi na kraju, pošto je ipak štampan, bio zabranjen u Kini.

Dvojica kandidata su ušli u širi izbor sa debitantskim knjigama Kongoanac Fiston Mvanza Mujila ( "Tram83 ") i Finac Aki Olikainen ( "Bela glad" )

Među piscima iz Azije pored Kineza i Japanca su Han Kang iz Južne Koreje i Eka Kurniavan iz Indonezije.

Prema insajderskim procenama velike šanse se daju popularnom piscu iz Brazila Raduanu Nasaru za roman "Čaša besa" koji bi,da takva nagrada postoji, pobedio u nadmetanju za najbolje erotsko delo tvrde kriitčari koji su ga pročitali.

Ovogodišnju nagradu Man Buker dodeliće žiri kojim predsedava novinar Bojd Tonkin iz " Indipendenta", a članovi su književnik i antropolog Tahmima Anam; direktor programa za prevodioce na Prinston univerzitetu (SAD) prof. dr Dejvid Belous, urednik i akademik Danijel Medin i pesnikinja Rut Padel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: