Čitalačka konvencija "Biranje pod moranje"

U okviru edicije dela savremene svetske književnosti Gral, do subote 27. februara u galeriji New Moment u Beogradu možete prisustvovati čitalačkoj konvenciji "Biranje pod moranje"

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2016.

18:53

Čitalačka konvencija

Za jednu ediciju dela savremene svetske književnosti u prevodu uvek može biti napisano da je posebna zbog popularnosti i autoriteta pisca čije se delo objavljuje. Za Gral se to svakako može reći uz dodatak da je identitet ove edicije strpljivo građen dve decenije s idejom da se prikažu osobeni pisci i poetike. Urednička radoznalost i potraga za litetarnim dragocenostima nagrađena je, međutim, odzivom i učešćem izvanrednih, posvećenih čitalaca koji su aktivno učestvovali u životu ove edicije. Među njima su mnogi srpski učenici, studenti, profesori, umetnici i ljudi javne reči

U ovogodišnjem izboru našli su se doajen francuske književnosti Žan d’Ormeson čije je testamentarno delo Otići ću jednog dana ne rekavši sve sada dostupno našim čitaocima, potom Izraelka Orli Kastel Blum sa provokativnim romanom Doli Siti, belgijski pisac i pesnik Dimitri Verhulst sa novim romanom Zaludnost življenja, zatim grčki pisac mlađe generacije koji je pomerio granice narativa, Lefteris Kuljerakis i njegovo delo Bez korena, glasovita italijanska spisateljica Romana Petri sa romanom Sinovi istoga oca, i na kraju Ugrađivanje straha, portugalskog pisca Ruija Zinka.

Literarna provokacija izazvala je odgovore drugih stvaralaca koji su se priključili projektu Gral – biblioteka čuda kroz niz umetničkih događaja i ostvarenja. Odazvali su se mladi umetnici, njihovi profesori i autori starije generacije. Projekat je ustanovljen 1999. godine i do danas je realizovano više događanja multimedijalnog karaktera (slike, skulpture, kolaži, instalacije, objekti...) a realizovana je i radionica na otvorenom prostoru parka u Banji Koviljači. Novost predstavlja i objavljivanje romana iz ove edicije u elektronskoj formi kao i audio knjige kojima se edicija približava posebnim grupama ljubitelja proze.

Galerija New Moment se nalazi u Hilandarskoj 14, a program počinje svake večeri u 19h.

Program:

četvrtak, 25. februar

Romana Petri SINOVI ISTOGA OCA

(prevela sa italijanskog Elizabet Vasiljević)

govore

Ljubica Arsić • Bojana Dimitrijević • Lana Nikolić

na štafelaju: Ruke u vis! ulje na platnu

(Marija Šević, akademski slikar)

petak, 26. februar

Orli kastel Blum DOLI SITI

(prevela sa hebrejskog Dušica Stojanović Čvorić)

govore

Tamara Mitrović • Miroljub Stojanović • Muharem Bazdulj

na štafelaju: Vrtoglavica, akrilik na platnu

(Nemanja Nikolić, akademski slikar)

subota, 27. februar

Dimitri Verhulst ZALUDNOST ŽIVLJENJA

(prevela sa flamanskog Jelica Novaković Lopušina)

govore

Jelica Novaković Lopušina • Velimir Ćurgus Kazimir • Sonja Todorović

na štafelaju: Bez naziva, fotografija

(Nina Ivanović, akademski slikar)

medijatori

Dejan Đurović i Ivanka Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: