Roman Mišela Uelbeka opet pred srpskim čitaocima

Izdavačka kuća "Booka" objavila je novo izdanje romana Mišela Uelbeka "Proširenje područja borbe", u prevodu Vladimira D. Jankovića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

19:09

Default images
Foto: Beta, AP

"Booka" podseća da je "Proširenje područja borbe", objavljen pre dve decenije, roman koji je skrenuo pažnju na novog autora koji će svojim potonjim delima postati živi klasik evropske književnosti i jedan od najuticajnijih intelektualaca kraja 20. i početka 21. veka.

Junak ovog romana je perspektivni tridesetogodišnji programer zaposlen u prestižnoj kompaniji, koji je pre dve godine okončao jedinu dugu vezu u svom životu.

Ljubavni život mu i nedostaje i ne nedostaje, jer je apsolutno svestan da su ga i te žene doživljavale prvenstveno kao utešnu nagradu.

Druženje sa zlosrećnim kolegom Tiseranom uveriće ga, međutim, da i od lošeg postoji gore - da postoje oni koji, jednostavno, nisu u milosti ženskog roda i na ljubavnom planu su osuđeni na tragičan početak, tragičan tok i tragičan kraj.

Njih dvojica, različiti, a ipak slični, žive u tom svetu u kojem je seksualnost odvajkada bila svojevrstan zaseban sistem društvene hijerarhije, sa svim nepravdama i patnjama koje socijalno raslojavanje nosi.

Pesnik i romansijer Uelbek (57) jedan je od najtiražnijih i najprevođenijih savremenih francuskih pisaca.

Književnošću je počeo da se bavi relativno kasno, ali njegov prvi roman "Proširenje područja borbe" (1994) postao je kultna knjiga u Francuskoj.

Lišen iluzija, čovek koji na društvo gleda iz ugla usamljenika koga više ništa ne može prevariti, Uelbek doživljava svetsku slavu drugim romanom "Elementarne čestice" (1998).

Usledili su romani "Platforma", "Mogućnost ostrva", "Karta i teritorija" i "Pokoravanje".

Njegove romane, objavljene u milionskim tiražima, deo kritike je ocenio izrazima "pamflet i pornografija".

Izvesno je, međutim, da čak i oni koji mu zameraju zbog vulgarnog rečnika i siromašnog stila, smatraju Uelbeka sociološkim i književnim fenomenom, nezaobilaznim reperom u istoriji savremene francuske književnosti, stoji u saopštenju srpskog izdavača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: