Holcerova na štandu Samizdata: Kako razgovarati s decom

Izdavačka kuća "Samizdat B92", poznata po izuzetno pažljivo odabranim rukopisima domaćih pisaca, odabrala je da za ovogodišnji Sajam knjiga obogati svoju izdavačku ponudu dragocenim priručnikom za roditelje Jelene Holcer "Hajde da pričamo", posvećenim umeću komunikacije sa decom.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2015.

10:05

Default images
foto: FoNet/Božidar Petroviæ

Kako je za Tanjug kazala glavna urednica "Samizdata B92" Lidija Kusovac, godinama je na Radiju B92 slušala emisiju pedagoga Jelene Holcer ,koja je davala savete roditeljima i svim profesionalcima koji su u kontaktu sa decom, kako da komuniciraju sa mladima i razgovaraju o najrazličitijim temama koje ih interesuju.

Uspostavljen je direktan kontakt, a rezultat je knjiga kakve kod nas nema na tržištu i svakako je veoma potrebna i korisna, jer prezauzeti roditelji sve manje i sve neuspešnije komuniciraju sa svojom decom, a od toga zavisi kakav će životni stav imati dete kada odraste.

Kako je kazala Holcerova, komkunikacija je način da se razume dete i da roditelj ima veći udeo i njegovom životu, da ga bolje upozna, da deli s njim njegove probleme i dileme, pruži mu osećaj da u roditelju ima potrebnu podršku, a to znači da stekne sigurnost i neophodno samopouzdanje.

Pravilna komunikacija od rođenja pa nadalje osnova je za trajno dobar odnos između dece i roditelja, tvrdi Holcerova, koja ima 35 godina radnog iskustva kao pedagog u predškolskim, školskim ustanovama, a sada je direktorka nevladine organizacije Škola za roditelje. Ona je autorka 15 knjiga, sarađivala je sa brojnim radio-stanicama, stručnim časopisima i bila urednica za mlade u dečjim ustanovama.

Njene knjige poput "101 način da pokažete detetu da ga volite", "Putovanje kroz znanje 100 pitanja i odgovora", "Kako reći NE", "Uspešno učenje", "Priručnik za bebisiterke i roditelje" - nagrađivane su i prevođene na strane jezike. Knjigu koja je rezultat sveukupnog iskustva započinje listom pravila uz pomoć kojih se dolazi do dobre komunikacije sa decom, a zatim pokazuje roditeljima i onima koji su po svojim zanimanjima zaduženi i za vaspitavanje mladih kako da ta pravila primenjuju.

To podrazumeva spremnost da se sa decom razgovara o svemu što ih zanima, od zbivanja u školama, preko promena u porodici (roditeljski razvod, smrt nekoga bliskog, problemi bilo koje vrste) do seksa, iskušenja u pubertetu, verbalne samoodbrane...

Holcerova insistira na tome da treba razumeti i saslušati svaki problem, jer dok je to za odraslu osobu možda neka glupost, za dete je to velika dilema i veoma bitna stvar. Prvo pravilo je, istakla je ona, da nikada ne treba odustati od komunikacije i da treba odgovoriti na svaki poziv na razgovor.

Na pitanje kako je došla do svih ovih znanja, Holcerova je kazala da je, nažalost, najviše koristila strane priručnike, jer kod nas takvih nema.

Spremno je kazala da prikuplja informacije sa svih strana, od interneta, preko dokumentarnih filmova i stranih knjiga, ali je u knjizi, pre svega, davala konkretne primere iz lične prakse. Za nju je najvažnije da je svaki slučaj potkrepljen argumentima i da su preporuke primenljive. Interesovanje kupaca na štandu za knjigu Jelene Holcer, tokom našeg razgovora, najbolja je potvrda da mnoge zanima kako da nauče komunicirati, to jest, otvoreno razgovarati sa decom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: