Na današnji dan rođena autorka priča o zeki Piteru

Književnica i ilustrator, autorka popularnog bestselera "Priča o zecu Piteru" Helen Poter rođena je na današnji dan 1866. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pošto je rođena u porodici više klase odgajile su je guvernante i bila je izolovana od druge dece, pa su joj društvo pravili brojni kućni ljubimci, a praznike je često provodila u Škotskoj i Lejk Distriktu gde je razvila ljubav prema prirodi koju je kasnije i slikala.

Autorka čija su dela početkom prošlog veka postigla uspeh Diznijevih ili Spilbergovih filmskih ostvarenja želela je da vodi nezavisan život u vreme kad je društvo očekivalo od žene da se ostvari samo kroz dobar brak. Napisala je 23 knjiga za decu, a u svojm tridesetim godinama objavila je knjigu pod naslovom "Priča o zecu Piteru" koja je postigla veliku popularnost.

Nakon što je postala finansijski nezavisna od roditelja kupila je farmu u Lejk Distriktu gde se bavila uzgajanjem ovaca, pisanjem i ilustovanjem knjiga za decu. Umrla je godine 1943, a svo vlasništvo ostavila je mužu, advokatu Villiamu Hilisu, koji je nakon svoje smrti 1945. godine to ostavio Nacionalnoj zadužbini kako bi se očuvala lepota Lejk Distrikta.

Njene knjige se i danas prodaju širom sveta, a prevedene su na mnoge svetske jezike. Takođe, po njima je su napravljeni baleti, animirani i igrani filmovi.

strana 1 od 9 idi na stranu