Nakon više od pola veka, Harper Li objavila drugi roman

U knjižarama 26 zemalja danas se našla druga knjiga američke književnice Harper Li, autorke kultnog romana "Ubiti pticu rugalicu" iz 1960.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.07.2015.

21:22

Default images
Foto: Beta / AP

Priča romana "Go Set a Watchman" (Idi i postavi stražara), koji je 89-godišnja Li napisala sredinom prošlog veka, događa se dve decenije nakon radnje prethodne knjige.

Junakinja Džin Luiz Finč, poznatija kao Skaut, odlazi iz Njujorka za Alabamu, u posetu svom ocu Atikusu. U svom rodnom gradu se iznova suočava sa rasističkom atmosferom koja u njemu vlada.

Premda je nastavak prvog romana, nova knjiga je zapravo napisana ranije, ali je izdavač tražio od Li da izdvoji pojedine delove i objavi ih kao samostalno delo. Tako je nastao roman "Ubiti pricu rugalicu", koji govori o rasnoj nejedankosti i koji je postao jedan od najznačajnijih dela američke savremene književnosti.

Godine 1961. Li je za ovaj roman dobila Pulicerovu nagradu.

Roman je poslužio i kao osnova za istoimeni film sa Gregorijem Pekom u glavnoj ulozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: