Žiri Nobela za književnost preti izbacivanjem s liste

Obelodanjivanje imena pisaca koji su ušli u uži izbor za Nobelovu nagradu za književnost može da dovede do njihove diskvalifikacije za to prestižno priznanje, izjavio je danas predsednik žirija Peter Englund, prenosi AFP.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2015.

21:13

Default images

"Postoje oni koji vole da se javno hvale osobama koje su predložili", napisao je na svom blogu Englund, koji je ujedno i stalni sekretar Švedske akademije.

"To predstavlja flagrantno kršenje pravila", istakao je on dodavši da žiri raspolaže pravom da diskvalifikuje pomenute kandidate.

"Nije nemoguće da se to desi nekom od imenovanih (pisaca)", napomenuo je Englund, navodeći da je "curenje" imena motivisano interesima koje nije želeo da precizira.

Kao i u slučaju Nobelove nagrade za mir, i u kategoriji književnosti veoma je široka lepeza onih koji mogu da predlože kandidate, uključujući bivše laureate, članove Švedske akademije, čelnike nacionalnih književnih društava i akademike iz celog sveta.

Za ovogodišnje dodeljivanje Nobelove nagrade, u oktobru, prijavljeno je 198 kandidata, od kojih su 36 potpuno nova imena, kazao je Englund.

Po ugledu na prethodne godine, i ovog puta će u aprilu broj kandidata biti sveden na 20 do 25, a u maju na svega pet, među kojima će biti izabran ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Pojedini pisci, poput američkih romanopisaca Džojs Kerol Outs i Filipa Rota, ali i Japanca Harukija Murakamija, redovno važe za favorite, mada niko dosad nije potvrdio da su ikada ušli u uži izbor.

Lista nominovanih kandidata za Nobelovu nagradu čuva se u tajnosti tokom 50 godina.

foto: flickr.com/Thomas Fisher Rare Book Library

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: