Pirotski govor nestaje sa staroplaninskim selima

U hali "Kej" u Pirotu u okviru Salona knjiga i grafike koji je u toku, sinoć je održana promocija kapitalnog izdanja Službenog glasnika i opštine Pirot "Rečnik pirotskog govora", u kome je autor, etnolog Dragoljub Zlatković, prikupio i sačuvao više od 33.000 reči pirotskog govora.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zlatković kaže da pirotski govor nestaje, jer nestaju i sela na Staroj planini, ali da se nada da će ovaj govor ipak opstati i da će se njime koristiti i buduća pokolenja Piroćanaca.

Zlatković je na pripremi rečnika radio pola veka. Za to vreme od zaborava je sačuvao i u svojim knjigama objavio nebrojeno narodnih umotvorima, starih pesama, zaboravljenih izreka i drugog narodnog blaga iz ovog kraja.

"Kada sam 7. aprila 1965. godine otišao da vidim teren Srednjeg Visoka na Staroj planini, gde ću početi da radim kao agronom, video sam jedan potpuno drugi svet, bogatstvo koje sa ljudima nestaje i niko ga ne ceni. Tada sam odlučio da pišem i sakupljam materijal i objavljujem prvu knjigu 'Duma'", rekao je on.

"Vremenom sam sakupljao sve više materijala, prolazi 50 godina tako da sam za to vreme mogao mnogo šta da čujem, poznajem sva sela čitavog okruga, Istočnu Srbiju do Bora i čak zapadnu Bugarsku", kazao je Zlatković.

Prema njegovim rečima, pirotski govor od zaborava mogu zaštititi samo seljaci kojih, međutim, više nema.

"Stara planina je prazna, sela su prazna, Lužnica se prazni, čak se i Pirot prazni", upozorio je Zlatković.

Ovo kapitalno delo objavio je Službeni glasnik, a v.d. direktora ove institucije Jelena Trivan rekla je da je svrha postojanja Službenog glasnika upravo da izdaje ovakva izdanja, koja nisu komercijalnog tipa, ali su od ogromnog značaja za identitet, kulturu i baštinu jednog naroda.

"Kroz istraživački rad u Službenom glasniku pojavljuje se novo leksičko bogatstvo i iz njega će izaći novi rečnici za koje niko nije znao. Ono što Službeni glasnik radi jeste da izdaje kapitalna izdanja, čuvajući neke knjige od zaborava", navela je Trovanova.

"Rekla sam i to obećanje ispunila da će odmah izaći preostala dela Stanislava Vinavera i mogu da najavim da ćemo se boriti žestoko da Službeni glasnik bude taj izdavač koji će od zadužbine Ive Andrića dobiti priliku da prvi put izda celokupna kritička izdanja Ive Andrića. Verovali ili ne, u našoj zemlji ali i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije do danas nisu izašla celokupna dela ovog nobelovca i mi hoćemo da to bude naš izdavački poduhvat", kazala je Trivanova.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić zahvalio se autoru i Službenom glasniku na odličnoj saradnji i kazao da je pirotski govor, poput peglane kobasice, pirotskog kačkavalja, jedan od brendova ovog kraja.

foto: flickr.com/Evgeni Karalamov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu