"Čitanje ozbiljnih sadržaja kao statistička greška"

Prema oceni Zorana Hamovića, osnivača, direktora i glavnog urednika izdavačke kuće "Klio" koja će 2015. proslaviti četvrt veka rada, 2014. godina "nije bila optimistička, a rezultat je da nije podsticala ni one koji kreiraju u kulturi kao ni publiku, to jest, konzumente kulture".

Izvor: Tanjug
Podeli

On smatra da je posebno ugrožen medijski prostor koji je "sada isljučivo popunjen tabloidnim sadržajima i u takvoj atmosferi čitanje ozbiljnih sadržaja deluje kao statistička greška".

Opredeljenje "Klia" da se "pažljivo biranim i pročitanim knjigama može menjati svet na bolje" nije se promenilo za pretekle 24 godine, tvrdi Hamović i veoma je zadovoljan što je to sprovodio i tokom 2014. prilikom izbora naslova koje je objavio.

Između tridesetak naslova koje je "Klio" objavio u svojim veoma precizno definisanim edicijama, Hamović je izdvojio nekoliko koje smatra da zavređuju posebnu pažnju.

Među njih je uvrstio jedinstvenu knjigu o Danilu Kišu koju je napisao Mark Tompson na osnovu dve decenije istraživanja koja je objavljena u "Klepsidri". U ovoj ediciji namenjenoj delima koja pripadaju književnosti, ali se ne mogu precizno odrediti kom žanru pripadaju objavljena je i knjiga Ernsta Pavela "Život u mračnim vremenima" pisana dok je umirao od raka pluća a to je bila prilika da se seti važnih momenata iz svog života kao što je dolazak u Jugoslaviju da bi se kao Jevrej sklonio od progona a završio je u partizanima i tako preživeo rat.

U najpopularnijoj ediciji "Polis" rezervisanoj za istoriografska dela pojavila se dragocena studija vizantologa Tonje Kjusopulu, Grkinje, "Car ili upravitelj" o poslednjim vladarima Carigrada pre turskog osvajanja 1453.

"Klio" se časno odužio čuvenom psihijatru Dušanu Kecmanoviću kome je posmrtno objavio Izabrana dela u četiri toma a edicija "Imago" bogatija je i za veoma značajno i neophodno delo grupe autora "Psihologija u obrazovanju" u tri toma.

Jedna od edicija na koju je Hamović veoma ponosan, jer je bio pionir štampanja knjiga potrebnih za moderno poslovanje je "Marketing i menadžment" koja je ove godine proslavila 20 godina postojanja.

Ni ove godine nije propusteno da se postojećim naslovima dodaju još dva koja se svakako ubrajaju među dragocene priručnike "Destinacija kao brend" grupe autora i "Uzbudljivi gradovi" Grega Ričardsa i Roberta Palmera.

Hamović je skrenuo pažnju i na knjigu "Zašto narodi propadaju" Darona Asemoglua i Džejmsa Robinsa koja je izazvala posebno interesovanje kod čitalaca jer to je jedno od najvažnijih pitanja današnjeg sveta.

strana 1 od 21 idi na stranu