"Beogradski čitač" u Ulici otvorenog srca

Inicijativa i projekat za podizanje spomenika “Beogradski čitač” biće nastavljena i 1. januara tokom tradicionalne manifestacije “Ulica otvorenog srca” u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

18:33

Default images

Nakon velike podrške koju je “Beogradski čitač” dobio iz Kabineta gradonačelnika Beograda i svih resornih gradskih struktura, potom u javnosti i najuglednijim domaćim medijima, začetnice ideje (Gordana Pešaković i Gordana Vlajić- spisateljice i Tanja Šikić, novinarka RTS-a ), nastavljaju sa brojnim aktivnostima koje će dovesti do realizacije ovog multidisciplinarnog i kulturološkog projekta.

Svi koji budu prvog januara posetili „Ulicu otvorenog srca“ pozvani su da prvog dana Nove 2015, zastanu i na adresi Svetogorska broj 18 (tačno preko puta zgrade „Ateljea 212“).

Tog dana možete saznati više ali i pružiti podršku projektu “Beogradski čitač”. Po ceni koju sami odrede posetioci mogu kupiti knjigu izdavačke kuće “Arte” ali i mnoge druge, koje su kao prilog darivali brojni književnici i izdavači.

Sav prihod od prodatih knjiga tokom ove manifestacije, biće uplaćen na namenski račun Udruženja književnika Srbije, otvoren za prikupljanje sredstava za realizaciju “Beogradskog čitača”.

"Čovek je sklon da više gleda, nego što sluša i da više priča, nego što čita. Naša je želja da Beograd dobije svog Čitača koji će sve one koji ga ‘sretnu’ podsećati na važnost čitanja. Čitanje nas čini boljim, a ko svakodnevno ne postaje bolji, on neminovno postaje lošiji. Beogradski čitač bi imao edukativnu ‘ulogu’ i
danonoćno bi prenosio poruku o važnosti čitanja”, navodi Gordana Vlajić.

Gordana Pešaković dodaje da je namera da se oko “Beogradskog čitača” formira šira društvena akcija, da ga što više ljudi doživi kao nešto zajedničko.

“Ideja je da krenemo od najnerazvijenijih regiona u Srbiji i u tamošnjim osnovnim školama organizujemo tematske nagradne literarne konkurse od prvog do osmog razreda Konkursbi bio istovremeno raspisan i za našu decu iz dijaspore”, kazala je Pešaković.

Tanja Šikić navodi da je u ovom projektu akcenat stavljen i na čiste račune oko prikupljanja novca.

“Istrajavanjem na samoodrživosti projekta, preko donacija svih onih kojima je spomenik namenjen, a ne uzimanjem novca od onih koji bi na Čitača samo da ‘ukucaju’ još jednu svoju reklamu, poslaćemo trajnu poruku o sopstvenoj posvećenosti i iskrenosti, o tome da je ovo stvarno inovativan, multidisciplinaran, ozbiljno osmišljen kulturološki, plemenit, dugoročni projekat, okrenut budućnosti”, zaključuje ona.

Ukoliko i vi želite da učestvujete u nastanku “Beogradskog čitača” i podržite ovu ideju, posetite Ulicu utvorenog srca 1. januara. Čitač vas očekuje u Svetogorskoj ulici, kod broja 18.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: