Džoana Trolop - Razum i osećajnost

Izdavačka kuća Samizdat B92 objavila je novi roman autorke Džoane Trolop "Razum i osećajnost", prvo izdanje objavljeno u okviru Projekta Ostin, koji spaja šest savremenih bestseler-autora sa šest dela Džejn Ostin.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2014.

13:30

Default images

Projekat Ostin spaja šest savremenih bestseler-autora sa šest dela Džejn Ostin: “Razum i osećajnost”, “Nortangerska opatija”, “Ema”, “Gordost i predrasude”, “Pod tuđim uticajem” i “Mensfild park”.

Svaki autor će, uzimajući kao osnovu ove omiljene romane, napisati sopstvenu jedinstvenu interpretaciju romana Džejn Ostin.

Projekat Ostin započeo je objavljivanjem viđenja romana “Razum i osećajnost” okom svetski poznate spisateljice Džoane Trolop, a nastavlja se obradom “Nortangerske opatije” iz majstorske radionice Val Makdermid i potom romanom “Ema” iz pera Aleksandra Mekol Smita.

Džejn Ostin je svoje mesto u istoriji zaslužila kao jedna od najvoljenijih pisaca engleske književnosti. “Razum i osećajnost” je njen prvi roman, objavljen 1811. godine, a usledili su “Ponos i predrasude” 1813, “Mensfild park” 1814. i “Ema” 1815. godine.

Projekat Ostin započinje savremenom obradom romana Razum i osećajnost, delom omiljene bestseler-autorke Džoane Trolop. Kad sestre Elinor i Merijen u roku od samo nekoliko nedelja ostanu bez oca i svog voljenog doma Norland parka, nevolje ih pogađaju na različite načine. Dok se mlada studentkinja arhitekture Elinor trudi da zadrži porodicu na okupu, Merijen se svom snagom odupire neizbežnim promenama.

Obrevši se u maloj kući u Devonu, dve sestre se ubrzo nađu ujedinjene ljubavnim jadima. Međutim, dok Merijen ne skriva svoju ljubav, Elinor ćuti kao zalivena. A u svetu koji pokreću novac, seks i moć, šta će odneti prevagu: razum ili srce? Džoana Trolop se više od trideset godina bavi pisanjem, a njena dela imaju podjednako velikog uspeha kod publike i kod kritike. Njene knjige su prevedene na više od trideset jezika, a neke su i adaptirane za televiziju.

Napisala je sedamnaest odlično prihvaćenih savremenih romana, među kojima su, između ostalih, Druga porodica, Snahe i Vojnikova žena. Džoana Trolop je autorka i studije o ženama u Britanskoj imperiji Kćerke Britanije, kao i deset istorijskih romana objavljenih pod pseudonimom Kerolajn Harvi.

Godine 1996. odlikovana je ordenom Reda Britanske imperije za zasluge na polju književnog stvaralaštva, a 2012. bila je predsednik žirija za dodelu književne nagrade Orindž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: