Predstavljanje knjige "Priče iz rasejanja"

U galeriji Artget (Trg republike 5/I) u utorak 23. decembra u 19h održaće se predstavljanje knjige "Priče iz rasejanja" u izdanju Samizdata B92 i Radija Dojče vele.

Izvor: B92
Podeli

Ovi tekstovi objavljeni su na i srpskom portalu medijske kuće Deutsche Welle u rubrici "Priče iz rasejanja". Svi posetioci promocije dobiće knjigu “Priče iz rasejanja” na dar!

Autori piča su: Žarko Radaković, Jovan Nikolić, Dragan Aleksić, Goran Samardžić, Vladimir Pištalo i Dragoslav Dedović, priređivač Dragoslav Dedović. Izdavači su Samizdat B92 i Radio Dojče vele, 2014. Na promociji učestvuju Vladimir Pištalo, Goran Samardžić, Lidija Kusovac i Dragoslav Dedović.

Oni koje je život odveo u Njujork, Sarajevo ili Keln nisu više tu gde su im uspomene, ali se njihovi zapisi vraćaju iz rasejanja. Ovim svojim pričama poznati srpski pisci mere rastojanje od mesta na kojem više nisu: rastojanje od detinjstva, od grada u kom su uspomene, od zemlje i – od sopstvenog bića. Jer u „rasejanju“, hteo to ili ne, čovek biva neko drugi, drugačiji...

"...Žarko Radaković opisuje kafanu usred Kelna u kojoj je protagonista njegove priče „u naborima na tkanini peglane majice video reljef zemlje, u tolikoj meri dobro poznate da je i u jednom trenutku osetio mirise kuhinja u njenim gradovima…“. Jovan Nikolić se isto tako u Kelnu seća svog beogradskog stana, u koji je Barbara, pozvavši ga telefonom iz Berlina, kroz slušalicu svirala Dvoržakove „Slovenske igre“ – dok su bombe padale na Beograd. Dragan Aleksić u Ohaju kombinuje Vima Vendersa, Tita i Dubrovčanke. Vladimir Pištalo se u blizini Njujorka literarno bavi Gavrilom Principom, Ivom Andrićem, ali i sjajem Nju Orleansa. Goran Samardžić, beogradsko dete, osim po mestu gde je odlučio da živi – Sarajevu, opisuje radost svakog susreta sa zemljom u kojoj je odrastao…", napisao je Dragoslav Dedović.

strana 1 od 21 idi na stranu