Kreativni pogled na savremeni advertajzing

Šta je zajedničko oglašavanju, kulturi, inovaciji I kreativnosti? Neizvesna, ali uzbudljiva budućnost. Bezobrazno, seksi, ispod kolena. Diskusija svakog trena može da preraste u fizički obračun.

Beograd
Podeli

Kako se „pravi“ inovativnost? Kako kopiranje može da vas učini originalnijim? Da li je digitalna saradnja smrt za vlasnišvo ideja? Kako porno industrija, ilegalno crno tržište i bitkoini menjaju današnju onlajn kulturu? Šta to industrija mora da uradi danas (a ne sutra) da bi sačuvala vrednost i relevantnost? Na ova i slična pitanja u knjizi „Hacker Maker Teacher Tief; Advertising’s Next Generation („Haker, Stvaralac, Učeitelj i Lopov: Advertajzing nova generacija“ ) pokušavaju da odgovore neki od najpoznatijih kreativnih direktora i vlasnika agencija u svetu danas.

Knjiga predstavlja zbornik sastavljen od 31 teksta vodećih svetskih kreativaca koji pokrivaju teme vezane za advertajzing, kreativnost, kulturu obrazovanje, inovacije i budućnost. Među esejistima su Patrik Kolister iz Gooogla, Erki Izara iz Microsofta, Lora Džordan , Mark Luis sa londonske Škole komunikacionih veština kao i drugi najpoznatiji kreatici današnjice. Kuriozitet je da su među esejistima samo dvojica kreativnih direktora sa prostora jugoistočne Evrope, Jana Savić Rastovac i Vladimir Ćosić, oboje kreativni direktori agencije „McCann Beograd“.

“Veliko je zadovoljstvo, privilegija i uzbuđenje učestvovati na ovako velikom projektu. U društvu autora koji obavezuju na izuzetnost, u svom tekstu osvrnula sam se na to šta mi iz ovog ćoška planete imamo da ponudimo na svetskom tržištu komunikacija. Nešto sasvim jedinstveno: hrabru kreativnost oslobođenu tereta velikih budžeta.” kaže Jana Savić Rastovac, kreativna direktorka agencije “McCann Beograd” i jedna od esejistkinja knjige.

Na predstavljanju knjige „Haker, Stvaralac, Učeitelj i Lopov: Advertajzing nova generacija“ u Ustanovi kulture „Parobrod“, pored Jane Savić Rastovac i Vladimira Ćosića iz agencije „McCann Beograd“, u panel diskusiji učestvovali su i Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a, Zoran Ćirjaković, novinar i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije i Veljko Golubović, kreativni direktor agencije „Saatchi and Saatchi Beograd“. Moderator panel diskusije bila je Hana Adović, osnivač i direktorka agencije „Suga.Suga“.

„Prodorno, provokativno i senzacionalno putovanje kroz neke od najvećih debata danas, od grupe najnaprednijih kreativnih umova u industriji i oko nje. Kao zbirka, predstavlja pravu bombu ideja. Trebalo bi da postane obavezna literatura za top menadžere i lidere agencijskih timova" - Ben Malbon, Google

„Zaboravite na prošlost, budućnost se već dešava - i ovo je vaš vodič“ - Rosi Anold, BBH London

„Manje knjiga, a više živa debata. Tako da, umesto da je čitate, ‘slušajte je’ i udubite se u nju. Nateraće vas da želite da postavljate pitanja, snažno klimate glavom i dobacujete iz poslednjih redova“ - Grejam Fink, Ogilvy Kina

.

Knjige/Stripovi

Svet pozornice Čarlija Čaplina

Geopoetika je za kraj godine odlučila da obraduje filmofile, ali i sve koji su fascinirani genijem Čarlija Čaplina, objavljivanjem prevoda njegovog teksta "Svetlost pozornice" (Limelight) iz koga je nastao istoimeni film.

Knjige/Stripovi subota 27.12. 15:37 Komentara: 3
strana 1 od 21 idi na stranu