Promovisana knjiga "Dnevnik Velikog rata" u Vršcu

U Gradskoj biblioteci u Vršcu je u ponedeljak 27. oktobra organizovana promocija knjige "Dnevnik Velikog rata", autorke Gordane Ilić Marković, predavača na Institutu za slavistiku Univerziteta u Beču.

Kultura

Izvor: Izvor: eVršac, Tekst i foto: Dragana Rakiæ

Četvrtak, 30.10.2014.

09:18

Default images

Zahvaljujući višegodišnjem istraživanju i prikupljanju građe, prateći njihove sudbine i navodeći delove iz dnevnika, pesama, priča i tekstova Branislava Nušića, Miloša Crnjanskog, Bore Stankovića, Stanislava Vinavera, Momčila Nastasijevića, Isidore Sekulić, Vladislava Petkovića Disa, Milutina Bojića, Karla Krausa, Arčibalda Rajsa i desetine drugih, autorka je čitaocima sa nemačkog govornog područja, pružila briljantan uvid u atmosferu i okolnosti koje su vladale izvan granica, nekada moćne, Austrougarske monarhije.

Priređivač knjige Gordana Ilić Marković predočava kompleksnost i raznolikost tekstova vezanih za temu Velikog rata i daje osnovne naznake konteksta u kome su nastali. Fokus je posebno na ratnim sudbinama književnih stvaralaca i delima koja su nastala pod neposrednim uticajem ratnih događanja, a obuhvaćeni su muzičko, pozorišno i filmsko stvaralaštvo ratnog perioda – s kulturološkog i sociološkog aspekta i uz isticanje tematskih celina kao što su: srpska golgota, solunski front, stradanje civilnog stanovništva, život pod okupacijom, sudbine interniranog stanovništva i ratnih zarobljenika u logorima Austrougarske monarhije.

- U ovoj knjizi, koja je primarno priređena za čitaoca nemačkog govornog područja i objavljena u bečkoj izdavačkoj kući Promedia, predstavljena je originalna građa koja daje presek ratnih događanja vezanih za Srbiju i njeno stanovništvo. Ta građa se, uz malobrojne izuzetke, prvi put pojavila u nemačkom prevodu. Od objavljivanja i prve promocije na austrijskom štandu na Sajmu knjiga u Lajpcigu marta 2014, te tokom naredna četiri meseca, knjiga je pobudila interesovanje čitalačke javnosti u Autriji, Nemačkoj i Švajcarkoj, koja u njoj vidi kariku koja je neostajala da bi se predstavila sveobuhvatnija percepcija Prvog svetskog rata. Srbija je do sada prevashodno pominjana samo u kontekstu atentata u Sarajevu. Posredstvom književnih, memoarskih, dokumentarnih i publicističkih tekstova, ona čitaoca nemačkog govornog područja prvi put upoznaje sa drugim aspektima četvorogodišnjeg rata u Srbiji, istakla je autorka knjige Gordana Ilić Marković.

Zahvaljujući pozitivnoj reakciji stručnjaka iz Srbije na ovu knjigu, kao i inicijativi izdavačke kuće Samizdat 92, knjiga je objavljena i na srpskom jeziku, a korisnicima Gradske biblioteke u Vršcu dostupna su oba njena izdanja: srpsko i nemačko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: