Pored Valtera Kinezi znaju i za "Hazarski rečnik"

Na štandu "Vulkana" predstavljena su izabrana dela srpskog klasika Milorada Pavića u deset knjiga među kojima je zbirka "Poslednja priča" i tako je ovaj izdavač obeležio tri decenine od pojave njegovog kultnog "Hazarskog rečenika".

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.10.2014.

21:30

Default images

Među pričama koje su ušle u taj izbor prvi put je objavljena poslednja priča koju je Pavić napisao pred smrt, dok je bio u bolnici.

O izuzetnom ugledu koji Pavić uživa u Kini, gde je kultni pisac govorio je Ma Dža, jedan od najpopularnijih savremenih kineskih romanopisaca, autor špijunskog romana "Šifra Solomon", koji je, takođe, objavio "Vulkan".

"Spremajući se na put u Beograd nameravao sam da odam poštu Paviću.

Posetio sam njegov grob i spomenik na Tašmajdanu. Cilj mi je bio da iskažem poštovanje prema zemlji koja je iznedrila tako velikog pisca" kazao je Ma Dža, koji je sa svojih pet špijunskih romana u kojima se bavi kriptografijom stekao internacionalnu popularnost.

"Do 'Hazarskog rečnika' došao sam 1996. i dubina i sadržaj te knjige toliko me je opčinila da sam je čitao čitavo leto. A kada je došla jesen - pročitao sam je ponovo. To izuzetno delo podseća na jedan ogroman spomenik sa lavirintom i hodnicima ispunjenim tajanstvenim izrazima. Roman pokreće sve teme. Pa čitajući ga imao sam utisak da i vetar mogu da uhvatim u ruku. Preko ove knjige zavoleo sam i Srbiju" kazao je Ma Dža .

Pavićeva životna saputnica Jasmina Mihajlović pokazala je rukopis romana, jednu od slavnih lula velikog pisca kao i olovku kojom je uvek pisao, u krevetu, u beležnicama, na salvetima, na koricama knjiga. Ona je istakla da je posle njegove smrti objavljeno čak 63 prevoda njegovih knjiga.

" Nekoliko puta u svojoj zemlji nije bio dobrodošao. Nije mogao da doktorira u Beograd nego u Zagrebu, nije mogao da bude univerzitetski profesor u Beogradu već u Novom Sadu. Za globaliste je bio nacionalista, a za nacionaliste globalista. Na njegovoj sahrani nije bio prisutan ministar kulture, jer nije pripadao nijednoj partiji. Na kući u kojoj je živeo ni danas nema nikakvog obeležja" požalila se Mihajlovićeva .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: