Okončan sedmogodišnji rat oko Asteriksa

Jedan od kreatora Asteriksa Alber Uderco i njegova ćerka sporazumno su na sudu okončali sedam godina dug sukob u kome je bilo i borbe oko prava na lik čuvenog galskog heroja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

13:49

Default images

Sukob legendarnog strip crtača Uderca (87) i njegove ćerke izbio je 2007. godine, kada su Silvi Uderco i njen suprug Bernar de Šoisi ostali bez menadžerskih pozicija u izdavačkoj kući "Alber Rene", koja je imala vlasništvo nad Asteriksom.

Godinu dana kasnije, Uderco je prodao svoj udeo od 60 odsto izdavačkom gigantu "Ašetu", čemu se njegova ćerka oštro usprotivila i pokušala je da ospori prodaju pred sudom.

Njen argument je bio da je njen otac previše star i da veliki izdavači to koriste, kako bi preuzeli prava na Asteriksa, ali je nekoliko godina kasnije Uderco uzvratio kontra-tužbom protiv ćerke i zeta u kojoj je naveo da trpi "psihološko nasilje" i da oni žel da se dočepaju njegovog bogatstva.

Kako prenose francuski mediji, sud u Versaju je ipak presudio da je Uderco lucidan i da je u stanju da samostalno raspolaže svojim sredstvima, a nakon toga je očigledno došlo i do pomirenja.

Mediji ističu da je Udercova ćerka morala da se pomiri sa činjenicom da je "ostala bez zlatnih jaja na kojima sedi mali Gal", a da se sada konačno pomirila i sa ocem.

U zajedničkoj izjavi za medije, njih dvoje su potvrdili da su povukli tužbe, da su popravili odnose, kao i da sada kreću "od nule".

Asterika, Obeliksa i ostale neustrašive stanovnike galskog sela koje odoleva Rimljanima, Uderco je krajem pedestih stvorio zajedno sa scenaristom Reneom Gošinijem, koji je preminuo 1977. godine.

Uderco i Gošini su radili zajedno na 24 sveske Asteriksa (1-24), dve je Uderco naknadno po Gošinijevom scenariju (32 i 34), sam je nacrtao i napisao brojeve 25-31 i 33, a poslednja, 35. epizoda je prvo i zasad jedino izdanje na kome nisu radili ni Uderco ni Gošini već scenarista Žan-Iv Feri i crtač Didje Konrad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: