"Isidora Sekulić" za "Krosfejd" Sonje Veselinović

Nagrada "Isidora Sekulić" za 2013. godinu uručena je danas u Skupštini grada Beograda spisateljici iz Novog Sada Sonji Veselinović za roman "Krosfejd".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2014.

16:20

Default images

Predsednik žirija za dodelu nagrade Aleksandar Jerkov rekao je da Sonja Veselinović uliva nadu i očekivanje, jer deli osobenosti Isidore Sekulić čije je delo trajno utemeljeno u srpskoj kulturi.

Jerkov je pročitao odluku žirija koji je ocenio da roman "Krosfejd" ne pripada nijednom uobičajenom žanru, ali da je napisan u formi lirskog dijaloga, aktivira problem preispitivanja poetike i provocira čitanje i granice poimanja književnosti i sveta.

"Suočena sa izazovima literature, sa književnom tradicijom, predrasudama jezika, žanra i identiteta, Sonja Veselinović je hrabro osvojila svoju poetičku teritoriju", naveo je Jerkov obrazloženje žirija.

Predsednik Fonda "Isidora Sekulić" Ratko Adamović rekao je da je ta nagrada važna za svakog laureata, zbog duge tradicije, lika te spisateljice oko kojeg se "pletu" poštovanje i sentiment, i jer je drugačija od ostalih priznanja oko kojih se okupljaju pisci.

"Skromnost Isidore Sekulić i njena posvećenost književnom radu za svakog laureata je sveća vodilja i svakom ozbiljnom piscu trebalo bi da predstavlja svetionik", rekao je Adamović.

On je rekao da je ove godine žiri, u čiji se rad Fond nije nimalo mešao, napravio "malo iznenađenje" i nagradio autora "koji tek dolazi", kome se otvaraju vrata i od koga se očekuje "da raste".

Laureat Sonja Veselinović rekla je da je za njen književni rad veza sa Isidorom Sekulić uvek bila krajnje inspirativna i podsticajna i da bi figura poput Isidorine morala imponovati i većim nacionalnim kulturama i književnostima od srpske.

"Kao vrlo mlad dobitnik zahvalna sam žiriju što je prepoznao vezu i dug Isidori koji se u knjizi 'Krosfejd' nalazi", rekla je Veselinović i dodala da njen roman predstavlja lirsku prozu i da u žanrovskom, tematskom i poetičkom nivou komunicira sa "Sapatnicima" Isidore Sekulić.

Predsednik Skupštine opštine Savski venac Dušan Dinčić podsetio je da je Isidora Sekulić zaveštanjem toj opištini ostavila autorska prava, što po njegovim rečima svedoči o poverenju u institucije.

Dinčić je najavio da će Opština Savski venac u septembru postaviti spomenik Isidori Sekulić na Topčiderskom brdu, u blizini kuće u kojoj je spisateljica živela. Ove godine za nagradu "Isidora Sekulić" konkurisalo je više od 60 knjiga, a o nagrađenom autoru odlučio je žiri u kome su bili Aleksandar Jerkov i prethodni laureati Slobodan Vladušić i Dragan Bošković.

Priznanje je ustanovio Fond "Isidora Sekulić" i sastoji se od novčanog dela u iznosu 300.000 dinara i plakete. Sonja Veselinović (1981) je asistent na novosadskom Filozofskom fakultetu za komparativnu književnost, a dobitnica je i nagrade-stipendije "Borislav Pekić" i pobednica Festivala mladih pesnika u Zaječaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: