Sve Beograđanke iz pera Igora Marojevića

Nova knjiga jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Igora Marojevića „Beograđanke“ naći će se u prodaji širom Srbije od utorka 1. jula.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

20:14

Default images

U pričama koje u celinu ujedinjuje žensko prvo lice čitaocima se predstavljaju drukčije devojke, žene, prijateljice, majke i ljubavnice. Sve one zajedno kao Beograđanke, ali i svaka za sebe, otkrivaju nam čudne i skrivene likove velegradskog miljea, koje na prvi pogled možda ne primećujemo.

Igor Marojević u novoj knjizi, na sebi svojstven način, beskompromisno i živopisno problematizuje psihološke i ljubavne potrese likova netipičnih Beograđanki, bilo da žive u glavnom gradu ili su se iz njega iselile.

“Iako su ‘Beograđanke’, koje će Laguna objaviti 1. jula 2014, moja prva prozna knjiga nakon tri godine pisao sam je znatno duže. Želeo sam da što uverljivije, iz ugla svojih junakinja i glasom pozajmljenim od njih, prikažem njihovu samoću i ljubavna zbližavanja, nesporazume, iskušenja i želje, njihove reakcije na okolnosti u kojima je tehnologija nezamenljiva a opšta oskudica, novčana i duhovna, sve bezizlaznije. Pišući ‘Beograđanke’ bolje sam upoznao žene”, istakao je Marojević.

Romantična teoretičarka filma koja brakorazvodnom parnicom spasava brak, vlasnica male galerije koja preko tvitera otpočinje ljubavnu vezu sa slikarom čije radove prodaje, devojka koja je iz Beograda emigrirala u Minhen a odatle na internet, najbolje drugarice u kojima bezazlene igrice sa fejsbuka bude neočekivane porive, žena koja ni posle brojnih razočaranja u muškarce ne gubi veru u ljubav... sve su to Marojevićeve Beograđanke, neobične žene u različitim životnim situacijama.

“Kao vrstan poznavalac ženskog karaktera, Marojević svoje Beograđanke predstavlja kroz niz minuciozno ispisanih ženskih portreta. I svaka od žena, čija je priča u ovoj knjizi ispričana gotovo slikarski precizno, jeste grad za sebe. Osam Beograđanki je pripovedaču ove knjige ispričalo svoje životne storije, a on je zadržao njihov glas prenoseći te priče čitaocima u obliku ispovesti koje će vas istovremeno nasmejati, rasplakati, naterati da se zamislite i o koncu, u finalu svake od priča, podariti vam zrnce mudrosti”, navodi urednik Lagune Dejan Stojiljković

Ova knjiga biće predstavljena u četvrtak 3. jula u "Jazz kafanici Bajloni" (Cetinjska 15) sa početkom od 18 sati. O drugačijim ženama na promociji će govoriti teoretičarka književnosti Milena Đorđijević, urednik Nenad Župac i autor Igor Marojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: