Ljosa i Markes: Obećanje je obećanje

Peruanski pisac Mario Vargas Ljosa poručio je da nikada neće otkriti razlog spora koji je doveo do okončanja njegovog prijateljstva sa nedavno preminulim kolumbijskim piscem Gabrijelom Garsijom Markesom.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Nedelja, 27.04.2014.

10:59

Default images

“On je poštovao to do kraja života i ja ću učiniti isto”, izjavio je Ljosa povodom dogovora sa Markesom da nikada ne otkriju razlog višedecenijskog spora, piše BBC a prenosi portal SEEcult.

Dva nobelovca bili su bliski prijatelji sve do 1976. godine, kada su se i potukli, a Markes je ostao sa šljivom na oku. Pretpostavljalo se da je razlog svađe ili politika ili Ljosina žena.

Ljosa je rekao da su njih dvojica sklopili dogovor da ne otkriju razlog spora.

“Ostavimo našim biografima, ako ih zaslužujemo, da istraže to pitanje”, naveo je 78-godišnji nobelovac, koji je odao počast Markesu posle smrti.

“Njegovo delo ostaje da živi iza njega”, rekao je Ljosa o Markesu, koji je preminuo 17. aprila u Meksiku u 87. godini.

Markes je smatran najvećim piscem španskog govornog područja, a najpoznatiji je po remek-delu magičnog realizma – romanu “Sto godina samoće” iz 1967.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. Počast su mu odale posle smrti brojne kolege, kao i predsednici država, pop zvezde…

Neverovatnu priču fotografa Danijela Mordžinskog, koj je imao jedinstvenu priliku da u razmaku od svega tri sata fotografiše, na njihov izričit zahtev, i Ljosu i Markesa, možete da pročitate OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: