Nataša Švikart dobitnica književne nagrade Arte

Slovenačka književnica Nataša Švikart Žumer ovogodišnja je dobitnica Međunarodne književne nagrade izdavačke kuće Arte Beograda, saopštila je Agencija za umetničko stvaralaštvo Arte.

Tanjug
Podeli

Nagrada je ustanovljena prošle godine i dodeljuje se za dugogodišnji rad u oblasti književnog stvralaštva, agažovanje na regionalnoj saradnji književnika, razmenu programa i prevođenje književnih dela pisaca iz regiona.

Prvi laureat bio je pesnik iz Rijeke, iz Hrvatske, Valerio Orlić, predsednik Hrvatskog književnog društva. O drugom dobitniku nagrade jednoglasno je odlučilo uredništvo izdavačke kuće Arte, u sastavu Gordana Vlajić, Spasoje Ž. Milovanović, Predrag Jakšić, Vladimir Dramićanin, Vladimir Blagojević i glavni i odgovorni urednik Miodrag Jakšić.

Dobitnik književne nagrade Arte za 2014.godinu pesnikinja i prozni pisac iz Maribora, Švikart Žumer piše pesme i priče za decu i odrasle. Osnovala je "KUD za literarno povezivanje", kojim rukovodi, vodi Literarni taksi, popularnu književnu tribinu u Mariboru i regionu, vodi kreativne književne radionice.

Bavi se prevodilaštvom, prevodi njene poezije objavljeni su u više međunarodnih zbornika. Posvećena je saradnji sa piscima i umetnicim iz zemalja regiona.

Nagrada slovenačkoj književnici Švikart Žumer biće uručena krajem maja u Beogradu, na posebnoj književnoj večeri u čast dobitnice, u Udruženju književnika Srbije.

Nagrada izdavačke kuće "Arte" sastoji se od unikatne povelje, objavljivanja knjige nagrađenog autora u Srbiji, jednomesečnog studijskog boravka u Srbiji u okviru koga se rad nagrađenog autora predstavlja u nekoliko gradova i učešće na međunarodnim književnim susretima u Beogradu i regionu.

strana 1 od 21 idi na stranu