Zografov "Život u stripu" od 12. februara

U Francuskom institutu 12. februara biće otvorena izložba Aleksandra Zografa pod nazivom "Život u stripu" u okviru koje će ekskluzivno biti objavljene i table novog albuma koji tokom 2014. godine izlazi u Francuskoj.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 04.02.2014.

18:02

Default images

Postavku će činiti Zografove table objavljene u Francuskoj u tri zbirke: "Polovni svet" (2008), "Pozdravi iz Srbije" (2000), "Mejlovi iz Pančeva" (1999), kao i dela objavljenih u kolektivnim albumima iz serijala "Lapin".

Ovaj strip autor stvara veoma lično delo u vidu dnevnika u kojem predstavlja svoja iskustva, snove, ubeđenja, a radi kompletnijeg uvida u njegov opus, Francuski institut će predstaviti i nekoliko ilustracija i tabli objavljenih za italijanske izdavačke kuće, najavili su organizatori.

Zografove stripove od 1999. godine u Francuskoj objavljuje izdavačka kuća "L'Association" koja je specijalizovana za domen nezavisnog stripa.

Saša Rakezić, poznat po pseudonimu Aleksandar Zograf, rođen je 1963. godine u Pančevu. U jugoslovenskoj periodici objavljuje stripove počev od 1986. godine, a od početka devedesetih aktivnije je prisutan u inostranstvu, najpre u Americi, gde je njegove radove objavljivao jedan od najpoznatijih izdavača alternativnog stripa u svetu, Fantagraphics Books iz Sijetla.

Danas knjige stripova ovog autora objavljuju u Francuskoj, Italiji, Portugaliji, Poljskoj, Mađarskoj i Grčkoj, dok je američka izdavačka kuća "Top Shelf" 2007. godine objavila obimnu antologiju njegovih stripova i tekstova pod nazivom "Regards From Serbia".

Njegovi radovi se pojavljuju i u časopisima širom sveta, među kojima najduže sarađuje sa italijanskim nedeljnikom "Internazionale".

On je učestvovao na brojnim internacionalnim strip festivalima i izložbama - od Luča Comics i Napoli Comicon u Italiji, preko Toy Comics izložbe u pariskom Muzeju primenjenih umetnosti (Musée des Arts décoratifs), do velike samostalne izložbe održane u Cartoon Art Museum u San Francisku. Počev od 2003. godine, nezavisni nedeljnik Vreme iz Beograda redovno objavljuje po dve strane stripa Aleksandra Zografa.

U sredu 19. februara u 18 sati u Francuskom institutu, Zograf će govoriti o svom delu i umetničkom iskustvu, nakon čega će potpisivati svoje albume.

Izložba će trajati do 22. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: