“Nedopustivo narušavanje integriteta Srđana Tešina”

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Dejan Ristić izjavio je povodom situacije u Kikindi i položaja književnika i bivšeg direktora opštinskog Kulturnog centra Srđana Tešina, da se stiče utisak da se tu radi o nedopustivom narušavanju integriteta jednog uglednog književnika.

Kultura

Izvor: Fonet

Petak, 03.01.2014.

21:20

Default images

Verujem da ćemo se složiti da neko ko je ugledan stvaralac ne može biti tehnički referent i da na taj način devalviramo i opus književnika i čitavu oblast savremene književnosti, ukazao je Ristić, koji je duboko uveren da niko tome ne teži.

Ristić je rekao da nema dileme da će pitanje koje se pokrenulo u Kikindi sa radnim mestom Srđana Tešina biti sređeno u skladu sa zakonom i činjenicom da se radi o jednom od najuglednijih književnih stvaralaca u Srbiji.

Duboko verujem da postoji spremnost sa obe strane i to je utisak koji nosim sa oba sastanka, rekao je Ristić u Kikindi, posle odvojenih razgovora sa opštinskim rukovodstvom i Tešinom, bivšim direktorom Kulturnog centra.

Verujem da će naredni dani, počev od ponedeljka, pokazati da ono što zajedno želimo da uspostavimo u Srbiji i obnovimo jeste vrednosni sistem, zasnovan na poštovanju istinskih vrednosti i stvaralaca, rekao je Ristić.

Ristić je rekao da je u Kikindi došlo do situacije koja, nažalost, nije jedini slučaj takve vrste.

U poslednje vreme slični slučajevi su se dogodili u biblioteci u Prijepolju, u Zaječaru, napomenuo je Ristić.

Ministarstvo kulture i informisanja, iako u Kikindi nema direktnih nadležnosti nad Kulturnim centrom, apeluje i na lokalnu samoupravu i na Tešina da narednih dana dođu do onog rešenja, koje će biti u skladu sa zakonom.

Rešenja, koje će poštovati lični i profesionalni, književni integritet jednog od naših najuglednijih stvaralaca srednje generacije, naglasio je Ristić.

On je istakao da su razgovori koje je imao sa čelnim ljudima lokalne samouprave i sa Tešinom bili u konstruktvnoj atmosferi, zbog čega se nada rešenju tog pitanja narednih dana.

Dozvolite, dodao je Ristić, da budem blagi optimista da se ovaj problem, do kojeg nije moralo doći, može rešiti u skladu sa zakonom i onim što jeste opredeljenje svih nas, a to je pružanje sistemske podrške kulturi, posebno savremenom stvaralaštvu u oblasti književnosti.

Ristić je napomenuo da ovaj čin u Kikindi ne ide u tom pravcu, ali veruje da će biti dovoljno razuma i vremena da se nađe odgovarajuće rešenje.

Ministarstvo kulture i informisanja u ovom slučaju nema nadležnost nad radom Centra, jer je osnivač lokalna samouprava.

Ali, moj dolazak jeste pokušaj da se pokaže dobra volja, da se razgovara i između dve strane pronađe ono rešenje koje će zadovoljiti i pravni osnov i ono što jeste kultura u pravom smislu te reči, odnosno valorizacija, prepoznavanje i poštovanje naših stvaralaca u svim oblastima, uključujući i književnost, zaključio je Ristić.

Tešin je odbio da potpiše angeks ugovora o radu kojim bi bio raspoređen na radno mesto domara u Kulturnom centru u Kikindi.

Tešin napadnut u Zrenjaninu

Književniku Tešinu ponudili posao domara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: