"Džojsov učenik" u izdanju Arhipelaga

Najpoznatija knjiga Draga Jančara "Džojsov učenik" objavljena je pred kraj 2013. godine u izdanju Arhipelaga.

Podeli

Prevedena na engleski, francuski i nemački jezik, gde je imala izvrsnu kritičku recepciju, ova knjiga Jančarovih izabranih priča otkriva pisca retko bogate kulture i jedinstvene sposobnosti da od malih epizoda privatnih i javnih istorija oblikuje povesti velike simboličke snage.

U priče iz knjige "Džojsov učenik" stao je ceo XX vek kroz neuporedive sudbine njihovih junaka, nekada običnih ljudi, nekada saputnika i učesnika najvažnijih događaja. Priče snažno i sugestivno pripovedaju o životu sa istorijom i politikom, o tajanstvenim preokretima u ljudskom životu i o tome kako je granica između lepote i ljubavi i užasa i zločina ponekad jedva vidljiva.

Zbirka Draga Jančara govori o čudesnoj sudbini Džojsovog učenika, o Pavelićevoj fasciniranosti korpom punom ljudskih očiju, o kraju rata u Sloveniji 1945, o jednoj istrazi u Titovoj JNA čiji će glavni akter kasnije postati poznati general i najpoznatiji haški zatvorenik, o čudesnoj slici iz Kastilje, o belom ruskom emigrantu koji ne uspeva da pobegne od istorije, o jednoj avanturi u Njujorku, o ljubavi i zločinu, o strasti i grehu.

Pre knjige priča "Džojsov učenik", Arhipelag je u ediciji Sto slovenskih romana objavio Jančarov roman "Podsmešljiva požuda".

Poznat kao romansijer, pripovedač, dramski pisac i esejist, Drago Jančar (Maribor, 1948) najprevođeniji je savremeni slovenački pisac. Redovni je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti.

Između ostalog, dobio je Evropsku nagradu za kratku prozu (1994), Prešernovu nagradu (1993), Rožančevu nagradu za esej (1993), Sterijinu nagradu za najbolju dramu (1982, 1985), Herderovu nagradu (2003), nagradu "Žan Emeri" za esej (2007), nagradu "Hemingvej" (2009), nagradu "Mediteran" (2009).

Knjige/Stripovi

Gejmenov roman britanska knjiga godine

Britansku nagradu za knjigu godine dobio je Nil Gejmen (Neil Gaiman) za roman “The Ocean at the End of the Lane”, koji je publika izglasala kao najbolji u konkurenciji sa ovogodišnjim dobitnicima Nacionalne književne nagrade u deset kategorija.

Knjige/Stripovi nedelja 29.12. 10:22 Komentara: 6

Šta Srbija poseduje od vrednih knjiga?

Odeljenje posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije obavilo je pionirski posao na polju zaštite kulturne baštine pripremivši listu starih i retkih knjiga koje dobijaju status "velikog značaja" na osnovu Zakona o retkoj bibliotečkoj građi. Status će steći sutra, kada odluka Upravnog odbora NBS bude objavljena u "Službenom glasniku".

Knjige/Stripovi sreda 25.12. 13:40 Komentara: 1
strana 1 od 27 idi na stranu