"Procurile" tri Selindžerove priče

Tri dosad neobjavljene kratke priče Džeroma Dejvida Selindžera pojavile su na internetu, uprkos željama kontroverznog autora kultnog romana "Lovca u žitu", koji je poslednjih 30 godina života proveo u izolaciji, a nije objavio ništa od 1965. godine.

Kultura

Izvor: B92, BBC

Petak, 29.11.2013.

11:16

Default images

Autentičnost priča još nije definitivno potvrđena, ali stručnjaci kažu da su bar dve priče u piratskoj, digitalnoj kolekciji pod nazivom "Tri priče" definitivno "prava stvar".

Objavljene priče "Okean pun kugli za kuglanje", "Paula" i "Rođendan" mogle su se dosad samo u posebnim uslovima pročitati u dve američke univerzitetske biblioteke, a prvi naslov ima veliku važnost jer je poslužio kao inspiracija za "Lovca u žitu" i u njoj se govori o smrti mlađeg brata lika koji će kasnije postati Holden Kolfild.
Foto: Beta, AP
Skenirane kopije priča postavljene su na jedan servis za deljenje fajlova, a zatim su se munjevito proširile po internetu. Nema objašnjenja kako je neko uspeo ad ih skenira.

Među objavljenim dokumentima nalaze se i Selindžerova pisma izdavaču, koja služe kao dokaz autentičnosti.

"Nikad nisam pročitao 'Okean pun kugli za kuglanje', jer je to deo Selindžerove kolekcije univerzitetske biblioteke Prinstona, koja je dostupna samo onima koji se bave naučnim i istraživačkim radom i mogu se čitati samo uz nadzor", kaže za BBC Dejvid Ulin, književni kritičar "LA Tajmsa".

On dodaje da je preostale dve čitao u drugoj biblioteci i da su one autentične, ali da je ovo prvi put da puštene u javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: