"Goli život" Alis Manro uskoro na srpskom

Desetog decembra, na dan uručenja Nobelove nagrade za književnost Alis Manro, u izdanju Agore pojaviće se srpski prevod njene najnovije knjige priča "Goli život".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

19:53

Default images

"Goli život" čini 14 novih priča Alis Manro. Ova ugledna autorka, koja je s razlogom već davnih dana stekla epitet "američkog Čehova", je nekoliko meseci pre nego što je obznanjeno da je ovogodišnji Nobelovac, izjavila da je to njena poslednje delo. Knjiga se završava sa četiri "autobiografske" priče.

"Verujem da su one prvo i poslednje, i najpribližnije, što imam da izjavim o svom životu", rekla je Alis Manro u jednom od poslednjih intervjua.

Pomoću njih, čitalac može da nazre događaje iz njenog života koji su joj pomogli da se formira kao pisac i susreće se sa atmosferom poznatom iz ranijih, "ne-autobiografskih priča": kako stvarnost, suočena sa smrću,ustupa mesto mašti u priči "Oko", kako u stvarnom životu postoje detalji koji bi bili neverovatni u realističnoj prozi, kao u priči "Goli život", ili kako vežba svoju pripovedačku veštinu pred mlađom sestrom, dok je mudro savetuje ili govori priče od kojih sestru podilazi jeza, u priči "Noć".

Agora od 2006.godine objavljuje dela ove autorke. Do sada su u nekoliko izdanja izašle knjige priča "Bekstvo" i "Previše sreće", kao i jedini njen roman "Životi devojaka i žena".
O knjizi "Goli život" su napisali:

"Nijedan pisac nije tako dobro ilustrovao sve slabosti ljubavi, zamršenosti i osujećenja u životu ili okrutnosti koje se naziru u najneprimetnijim gestovima... Pripovetke iz ove zbirke namerno krše pravila sa kurseva kreativnog pisanja i još jednom svedoče o spisateljskoj i psihološkoj pronicljivosti Alis Manro, suverenoj gospodarici nad formom kratke proze." (The Washington Post)

"Alis Manro ume čudesnim trikom da ubedi čitaoca kako su junaci njenih priča zaista živeli i pre nego što ih je ona napisala i kako će se njihovo postojanje nastaviti... Na delu imamo dobrog pisca koji radi ono što najviše voli." (The Guardian)

"Virtuozne priče... sa širokim dijapazonom nepredvidivih junaka – mladih, sredivečnih i starih – uhvaćenih u lutanjima koja su sinonim za sam život." (The Seattle Times)

"Priče koje se mogu uvek iznova čitati, svaki put otkrivajući sve više." (The Miami Herald)

"Kako Alis Manro polazi za rukom da postigne toliko efekata na tako malom prostoru? Ovo je pitanje morao da postavi svako ko je u poslednjih dvadesetak godina ozbiljno pokušao da napiše pripovetku... Ona je genije – i to nije prazna reč - da odabere detalje iz kojih će se u glavi čitaoca priča odvijati sama od sebe." (The Los Angeles Times)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: