Izložba NBS gostuje u Solunu

Izložba pod nazivom "Rasejaše reč među narode nove“ koju je Narodna biblioteka Srbije priredila povodom obeležavanja 1150. godišnjice od početka misije Ćirila i Metodija, gostovaće u Vizantijskom muzeju u Solunu od 29. novembra do 20. decembra, najavila je nacionalna biblioteka.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

12:51

Default images

U najavi je istaknuto da je cilj izložbe da se, u meri u kojoj dozvoljavaju fondovi NBS, prikažu najznačajnije faze u razvoju srpskog ćiriličnog pisma tokom epohe knjiga rukom pisanih, od 13. do 18.veka, da se ukaže na raznovrsnost sadržaja srpske srednjovekovne izvorne i prevodne književnosti.

Ove godine izložbe NBS predstavljene su u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj i Turskoj.

Gostovanje u Solunu je prva međunarodna aktivnost NBS u Grčkoj. Izložba povodom obeležavanja godišnjice od početka misije Ćirila i Metodija je organizovana u vreme kada Solun obeležava značajnu godišnjicu hristijanizatorske misije solunske braće. Autori izložbe su stručnjaci NBS Jovana Stanojlović, mr Milanka Ubiparip i Miroslav Lazić, a dvojezični katalog izložbe uradila je prof. dr Tatjana Subotin Golubović. Izložbu u Solunu otvoriće akademik prof. dr Ljubomir Maksimović a realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: