Nesuglasice u Narodnoj biblioteci Srbije

Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije (NBS) održao je danas sednicu povodom pisanja medija o primedbama zaposlenih na uslove konkursa za izbor upravnika te institucije za koje deo kolektiva smatra da pogoduju određenim ličnostima.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

17:20

Default images

Niko se još uvek, kako je rečeno na sednici, nije prijavio na konkurs za upravnika NBS, koji se zatvara 9. novembra, a u međuvremenu je načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Republike Srbije Milorad Vučković poslao pismo Vladi Srbije sa molbom da razmotri smenu Upravnog odbora NBS.

Vučković je predložio i v.d. upravnici NBS Svetlani Jančić da se održi zajednička sednica Kolegijuma i Stručnog saveta NBS, na kojoj bi se razmotrila ideja da se zamoli Ministarstvo kulture da poništi i konkurs i izmene Statuta NBS, kao i to da li NBS ima svog kandidata, predloživši za mesto upravnika Aleksandra Gatalicu.

Predsednik UO Gojko Tešić pročitao je na sednici saopštenje Odbora u kome je konstatovano da se protekle nedelje pojavilo nekoliko tekstova koji na "neprimeren način prejudiciraju izbornu proceduru za upravnika Narodne biblioteke Srbije".

"Na žalost, učinili su to i neki od uglednih radnika ove institucije. To je svojevrsni pritisak koji ne želimo da komentarišemo", rekao je on.

"Narodna biblioteka Srbije nije i neće biti bilo kome poligon za vežbanje u rukovođenju jednom od najznačajnijih i najstarijih institucija kulture u ovoj zemlji. Primedba da je lestvica (u uslovima konkursa) od četiri godine upravljanja institucijom visoka, nije opravdana", naglasio je Tešić, dodajući da UO smatra da su uslovi konkursa u skladu sa nacionalnim značajem NBS.

U saopštenju, koje su pored Tešića potpisali i članovi UO Miladin Ševarlić, Radovan Beli Marković, Simo Potkonjak i Ivana Nikolić, navedeno je i da je sve do sada činjeno u skladu za zakonom i pravilima koje je naložilo Ministarstvo kulture, da se u zatečenoj konkursnoj proceduri ništa ne može, niti sme menjati, kao i da je menjanje pravila u nadležnosti isključivo ministra kulture i Vlade Srbije, ako je proces nelegalan.

Nezadovoljstvo dela kolektiva biblioteke izazvao je uslov konkursa koji predviđa da za upravnika NBS mogu da konkurišu kandidati koji imaju najmanje 10 godina radnog iskustva u oblasti kulture, od čega najmanje četiri godine na poslovima rukovođenja ustanovama u oblasti kulture. To onemogućava stručnjacima zaposlenim u NBS da se jave na konkurs jer nikada nisu vodili instituciju.

Tešić je rekao zaposlenima, koji su prisustvovali sednici, da je trebalo da se obrate prvo članovima UO, a onda medijima i naveo slične uslove drugih institucija. U Arhivu Srbije i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, prema njegovim rečima, traži se tri godine na poslovima rukovođenja, a u Arhivu Jugoslavije pet.

Emina Čano Tomić, zaposlena u NBS, primetila je da nijedan od prethodnih upravnika Biblioteke, koji su bili "vrlo uspešni", ne bi mogao sada da konkuriše i zadovolji uslove.

Ona je rekla da nije u redu da najveći stručnjaci NBS nemaju mogućnost da se jave na konkurs, a da se umesto toga bira "upravnik koji će ispočetka učiti šta je Narodna biblioteka".

Član Odbora Ševarlić je naglasio da uslovi za upravnika jedne tako složene i značajne institucije treba da budu još rigorozniji, da to što je neko stručnjak u oblasti bibliotekarstva ne znači da je sposoban da upravlja ljudima i vodi ustanovu kulture, kao i da nije bio zadovoljan izborom prethodnih upravnika.

Bibliotekar savetnik u NBS Vesna Injac-Malbaša upitala je zbog čega su sve odredbe Statuta NBS vezane za uslove za upravnika doslovno prepisane iz Statuta Biblioteke grada Beograda, uz dodavanje samo dva uslova.

Ševarlić je odgovorio da istovetni uslovi konkursa znače samo da su to uslovi koji se podrazumevaju.

Injac-Malbaša pak smatra da prepisivanje uslova "pokazuje da je očigledno namera bila da se konkurs u NBS namesti za aktuelnog direktora BGB (Jasminu Ninkov)" .

Ona tvrdi i da Statut NBS od 25. aprila 2013, na koji je saglasnost dao ministar Bratislav Petković, kao jedan od uslova za upravnika Biblioteke traži "10 godina radnog staža, od čega najmanje jedna godina radnog staža na rukovodećim poslovima", pri čemu se ne navodi obaveza iskustva u radu u ustanovama kulture.

U novom Statutu NBS od 8. oktobra 2013, na koji je saglasnost dao ministar Ivan Tasovac, uslov o radnom stažu se, prema njenim rečima, menja i sada kandidat za upravnika mora da ima "najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture od čega najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ustanovama u oblasti kulture".

Injac-Malbaša smatra da je statut promenjen "zbog toga što su u aprilu tadašnji nadležni organi imali u vidu jednu osobu za koju su se nameštali uslovi konkursa, a sadašnji nadležni organi imaju drugu osobu u vidu".

Članovi UO su rekli da će prilikom donošenja odluke poštovati mišljenje kolektiva koji će se, kada stignu programi kandidata, o njima izjasniti u anonimnoj anketi, ponovo naglasivši da će raditi najodgovornije u interesu Biblioteke, ne podležući bilo kakvim pritiscima.

V. d. upravnika NBS Jančić apelovala je na predstavnike medija da prilikom pisanja o Biblioteci imaju u vidu njen značaj, ugled i integritet i ton prilagode tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: