E-knjiga budućnost srpskih izdavača

Digitalna knjiga je realnost koja se ne može ignorisati, poručili su danas učesnici skupa posvećenog digitalnim knjigama srpskih izdavača I ocenili da će e-knjige u Srbiji biti vidljivije za nekoliko godina.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2013.

14:31

Default images

Stana Šehalić, direktorka “Stilosa” ocenila je na forumu Sajma knjiga “Digitalne knjige srpskih izdavača i svetski trendovi” da i ovaj trend, kao i većina drugih svetskih trendova, kasni u Srbiji ali da je e-knjiga naša realnost, a da od brzine i kvaliteta rešavanja problema, poput plasmana ili autorskih prava, zavisi kulturna misija knjige.

Šehalićeva je ocenila i da je digitalna knjiga u Srbiju stigla okružena atmosferom straha da će “istrebiti” klasičnu knjigu, što se, kaže ona, neće dogoditi.

Zlatko Ahmić, savetnik za digitalno izdavaštvo firme “New Look Entertainment” izložio je istorijat razvoja e-knjige i e-čitača u svetu, pre svega u SAD, gde je profit od prodaje e-knjiga 2010. iznosio 863 miliona dolara. Poređenja radi, 2009. taj profit je iznosio 287 miliona dolara.

Razvoj e-izdavaštva doveo je do usporavanja rasta industrije štampane knjige, rekao je Ahmić.

Njegova firma radi kao distributer E-knjiga domaćih izdavača na inostranom tržištu, a glavni kupci su iz naše dijaspore, koja kupuje dečje knjige, istorijske I knjige domaćih autora.

Govoreći o zaštiti autorskih prava, Ahmić je rekao da je u Srbiji ukinuto tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Mi smo kao država razgolićeni, ali pošto smo potpisnici ugovora sa velikim sistemima I distributerima I izdavačima se isplati da im plate procenat i njima prepuste brigu o “pirateriji”, objasnio je on.

Zamenica direktora “Klija” Nataša Ðelošević ocenila je da se srpski izdavači uveliko pripremaju za dolazak e-knjige, “iako ne deluje tako”.

E-knjiga je dramatična promena. Kod nas se uvek misli da ona znači propast knjige, a to nije tako. Mi smo kao izdavač koji je okrenut mahom mlađoj, studentskoj publici I ranije bili suočeni sa piraterijom u vidu fotokopiranja. Sa e-knjigom, knjige su dostupnije, jeftinije i pristupačnije i potreba za fotokopiranjem opada, rekla je ona.

Ðeloševićeva je ukazala na velike mogućnosti e-knjiga i čitača, objasnivši da e-knjige nisu mrljavi skenirani PDF-ovi već da, zahvaljujući čitačima (pre svega Kindlu) čitalac može da za nekoliko minuta nabavi traženu knjigu, obeleži stranu na kojoj je stao (napravi ”uvo”), zapiše belešku, koristi rečnik i ima desetak naslova u jednom čitaču.

E-knjige su naša stvarnost i srpski izdavači se ozbiljno pripremaju za to, a veće prisustvo elektronskih knjiga u Srbiji se može očekivati za najranije dve godine, rekla je ona.

Ðeloševićeva je ukazala na problem nedostatka distributera e-čitača (čija je cena u svetu od 69 dolara naviše), ali je izrazila uverenje da će se situacija i tu uskoro promeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: