Konkurs za upravnika NBS: Prema liku i propisi?

Javni konkurs za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije, koji je pre nekoliko dana raspisao Upravni odbor ove institucije, izazvao je nedoumice i reagovanja u delu kulturne javnosti.

Kultura

Izvor: Izvor: Novosti/D. Bt. - D. B. M.

Četvrtak, 31.10.2013.

09:45

Default images

Najpre zbog toga što se uslovi konkursa razlikuju od Statuta, a i ovaj akt je menjan neposredno pre nego što je Dejan Ristić sa mesta v. d. direktora otišao za državnog sekretara u Ministarstvu kulture, pišu Novosti.

U konkursu je navedeno da kandidat mora "da ima najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture od čega najmanje četiri na poslovima rukovođenja ustanovama u oblasti kulture". U Statutu NBS od 25. aprila ove godine, kao jedan od uslova za upravnika navedeno je da je potrebno "deset godina radnog staža od čega najmanje jedna godina na rukovodećim poslovima". U tom članu nema obaveze iskustva u radu u ustanovama kulture. Uslov o radnom stažu se promenio u novom statutu od 8. oktobra, na koji je saglasnost dao ministar Ivan Tasovac. U njemu je navedeno da kandidat za upravnika mora da ima decenijsko radno iskustvo u nekoj instituciji kulture i najmanje četiri godine rukovođenja nekom od njih. Dakle, Ristić je po prvoj verziji Statuta zadovoljavao kriterijume, da bi, pošto je otišao na novo mesto, uslovi bili promenjeni.

- Uslovi u Statutu su drastično promenjeni zbog toga što su u aprilu tadašnji nadležni organi imali u vidu jednu osobu za koju su se nameštali uslovi, a sadašnji imaju u vidu drugu - kaže, za "Novosti", Vesna Injac Malbaša, bibliotekar savetnik u NBS, zamenik predsednika Nacionalnog saveta za kulturu i potpredsednica Bibliotekarskog društva Srbije.

- Ni u jednom konkursu za direktore ustanova kulture, koji su do sada raspisani, ne postoji uslov o rukovođenju - ni u MSU, ni u Istorijskom muzeju, ni u Narodnom pozorištu.

Vesna Injac ističe da je pomenuti uslov u konkursu NBS diskriminatorski, jer ne mogu da se jave mnogi stručnjaci koji nisu rukovodili ustanovama, ali su vodili odeljenja i poseduju sve kompetencije i renome za upravnika NBS.

- Dakle, da je uslov "rukovođenje u ustanovama", mogao bi da se javi mnogo veći broj stručnjaka, i izbor bi bio širi, bolji i transparentniji - kaže Injac, uz tvrdnju da Statut NBS predstavlja "resavsku školu" Statuta Biblioteke grada Beograda:

- Novi Statut BGB donet je 15. marta 2013, a novi Statut NBS sedam meseci kasnije. Sve odredbe Statuta NBS vezane za uslove za upravnika doslovno su prepisane iz Statuta BGB. Uz prepisanih sedam uslova, dodata su dva: kvalitet i održivost ponuđenog predloga Programa rada i razvoja Biblioteke za period od četiri godine i sveukupno stvaralaštvo i visok renome kandidata na području naučnog, kulturnog i umetničkog stvaralaštva.

Na kraju naša sagovornica napominje da njene primedbe nisu motivisane ličnim ambicijama, jer nije zainteresovana za konkurs čak i kada bi ispunjavala uslove. Njen interes, kaže, je unapređenje bibliotečko-informacione struke u Srbiji i njena nezavisnost od politike.

Rok za podnošenje prijava kandidata na konkurs je 15 dana, dakle do 9. novembra.

NEĆEMO DOZVOLITI PRITISKE

Predsednik UO NBS je Gojko Tešić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a u ovom telu su književnici Miladin Ševarlić i Radovan Beli Marković, savetnik u Ministarstvu prosvete Simo Potkonjak i bibliotekar savetnik Ivana Nikolić.

- Moje mišljenje je da se NBS ne bavi samo skladištenjem knjiga i pružanjem usluga čitaocima, nego da je to vrhunska kulturna institucija srpskog naroda - kaže, za "Novosti", Ševarlić. - Na čelu takve institucije mora da bude ličnost koja ima neke druge sposobnosti, osim bibliotečkih znanja. Upravnik oko sebe ima pet-šest stručnjaka za ovu oblast, koji mogu da mu pomognu u konkretnim odlukama. Inače, sve odluke UO donosili smo jednoglasno i zaključili da nećemo dozvoliti bilo kakvu vrstu mešanja spolja u izboru upravnika. Ako se to desi dogovorili smo se da sazovemo konferenciju za medije i sve obelodanimo pred javnošću.

POTENCIJALNI KANDIDATI

Postavljanje pisca Aleksandra Gatalice za načelnika Odeljenja za programe iz kulture u NBS, početkom februara ove godine, mnogi su videli i kao mogućnost njegovog konkurisanja za mesto prvog čoveka Biblioteke. Međutim, konkursom je Gatalica "izbačen" iz igre. Inače, bivši ministar kulture Bratislav Petković ponudio je mesto direktora dr Milu Lomparu, koji je to odbio. Na minulom Sajmu knjiga među izdavačima, bibliotekarima, piscima i kulturnim poslenicima moglo se čuti, navodno iz pouzdanih izvora, da je konkurs prilagođen liku i delu Jasmine Ninkov, sadašnje direktorke Biblioteke grada Beograda.

"HENDIKEP" ZAPOSLENIH

NA sednici UO, na kojoj se raspravljalo o konkursu, deo zaposlenih u NBS su, da podsetimo, imali najviše zamerki na uslov koji onemogućava bilo kome od 300 zaposlenih da se prijave za mesto direktora. Istaknuto je da među njima ima vrhunskih stručnjaka, ali im je jedini "hendikep" što nikada nisu rukovodili ustanovom kulture.

- Uslov ispunjava samo nekoliko direktora beogradskih i biblioteka u Srbiji. Ispunjava ga verovatno i određen broj direktora iz drugih oblasti kulture, ali ministar je obećao "profesionalizaciju", odnosno da bibliotekom rukovode ljudi iz same struke - objašnjava Injac.

SAMO ŠMINKA

U novom Statutu NBS navode se i mnoga druga dopunska potrebna znanja i sposobnosti za upravnika.

- Mislim da je sve to samo suvišna "šminka" kako bi se preciznije odredio profil "njihovog" kandidata", samo mu još fotografiju nisu postavili - kaže Vesna Injac. Sa unapred podešenim suviše detaljnim uslovima konkurs ne može biti transparentan i potpuno otvoren, a odlučivanje ne može biti isključivo po stručnosti. Mislim da s pravom mnogi sumnjaju da je ipak reč o "nekim drugim kriterijumima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: