“Javne nabavke su tortura za knjigu”

Gradska biblioteka u Čačku "Vladislav Petković Dis" ocenila je danas da je postupak javne nabavke "tortura" za knjigu, nepravda i loš odnos zakonodavca i vlasti prema knjizi, piscima i izdavačima.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Utorak, 29.10.2013.

16:07

Default images

"Čitaoci će morati da sačekaju na nove knjige dva meseca dok se postupak javne nabavke završi, ssto je jedna od nepravdi i lošeg odnosa zakonodavca i vlasti prema knjizi, piscima, izdavačima", navodi se u saopštenju biblioteke.

Kako je ocenjeno, knjiga je još jednom (prvi put kada je uveden PDV) izložena rogobatnoj, a nepotrebnoj torturi koja ne ostavlja prostora da kulturno dobro što pre dospe u biblioteke i približi se korisnicima.

Lokalna samouprava Čaccka u 2013. godini izdvojila je 1,9 miliona dinara za nabavku knjiga i to je, kako je ocenjeno, jedan od većih budžeta u Srbiji za tu namenu, ali bi novac mogao da ostane neiskorišćen do kraja godine zbog komplikovane i duge procedure javnih nabavki.

"Sajam knjiga u Beogradu za bibliotekare u Srbiji bio je poslastičarnica..., a ukoliko imaju sreće da su im budžeti za kupovinu knjiga veći od 400.000 dinara, kolače jedu tek posle sprovedenog postupka javne nabavke male vrednosti", navodi se u saopštenju.

Biblioteka ističe da je ove godine, prvi put na Beogradskom sajmu knjiga od 20. do 27. oktobra izložila svoja izdanja na štandu Zajednice matičnih bilbioteka.

Najviše pažnje izazvale su sabrane presme Vladislava Petkovića Disa "Sa zaklopljenim očima", knjiga beseda i intervjua dobitnika Disove nagrade "Dis u gostima" koju je priredio Dragan Hamović.

Pažnju posetilaca sajma privukla je i knjiga priča za decu "Pričino dete", čiji je autor bibliotekar Zavičajnog odeljenja čačanske biblioteke Olivera Nedeljković i koja je objavljena u izdavačkoj kući "Čekić".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: