Predstavljanje "Ko smo mi" u Gete Institutu

Diskusija sa Navidom Kermanijem i predstavljanje srpskog prevoda njegove knjige “Wer sind wir“ (Ko smo mi) u izdanju Samizdata B92, održaće se u Goethe-Institutu u Knez Mihailova 50, u utorak 1. oktobra u 20h.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

12:47

Default images

Navid Kermani je svoja razmišljanja o miltikuturnom društvu u knjizi Ko smo mi zgusnuo u istinski polemički spis. Ko se protiv neprijatelja otvorenog društva bori na taj način što se odriče otvorenosti sopstvene kulture unapred gubi bitku, ističe Kermani. Ovu tvrdnju treba shvatiti kao apel, i to kao apel upućen svim stranama. Svaki je identitet, i nemački, i evropski, i hrišćanski i muslimanski, neuporedivo složeniji i ambivalentniji nego što se na prvi pogled čini. Ako ništa drugo, bilo bi izuzetno monotono kada bismo, pristavši da prihvatimo samo jedan od njih, svejedno koji, odbacili sve druge.

Islamski je svet zahvaćen sukobom kultura. Taj sukob nije, međutim, ograničen samo na islamske zemlje: rasprava o suštini sopstvene kulture u punom je jeku i u Evropi. Razlike između sukobljenih strana najuočljivije su u stavu prema muslimanima. Evropa koja sebe definiše na osnovu hrišćanskih korena, pa samim tim i u suprotnosti prema islamu, zasniva se na potpuno drugačijim predstavama nego Evropa koja bi mogla uključiti i islam. Kakav god da bude konačan odgovor na ovo pitanje, on će svakako imati velikih posledica na našu budućnost, imajući u vidu demografska kretanja i razvoj događaja na svetskoj političkoj sceni.

„Ovo je verovatno najbolje što je do sada napisano o multikulturnom društvu.“ Kiler nahrihten
Navid Kermani (1967) nemački je pisac i stručnjak za islamske studije, rođen Zapadnoj Nemačkoj, kao četvrti sin iranskih roditelja. Ima iransko i nemačko državljanstvo. Živi u Kelnu. Doktorirao je orijentalistiku, član je Nemačke akademije za jezik i Akademije nauka u Hamburgu. Od 2000. do 2003. bio je saradnik Instituta za napredna istraživanja u Berlinu (Wissenschaftskolleg zu Berlin / Institute for Advance Study Berlin), a 2008. stipendista Nemačkog umetničkog centra „Vila Masimo“ u Rimu (Deutsche Akademie Rom Villa Msssimo). Od 2009. godine viši je saradnik Instituta za kulturologiju u Esenu (Kulturwissenschaftliches Institut Essen).

Godine 2010. godine bio je gostujući predavač na Unverzitetu „Johan Volfgang fon Gete“ u Frankfurtu na Majni, u okviru posebnog programa „Frankfurtska predavanja iz poetike“ (Frankfurter Poetik-Vorlesungen), a tokom 2011-2012. godine gostujući predavač na Univerzitetu „Georg Avgust“ u Getingenu, u okviru programa „Getingenška predavanja iz poetike“ (Göttinger Poetikvorlesung). Njegova akademska i književna postignuća ovenčana su brojnim nagradama. Među novija priznanja ubrajaju se Nagrada za političko razmišljanje „Hana Arent“ (2011) i Nagrada za kulturu grada Kelna (2012). Objavio je brojna dela, među kojima su romani i eseji o islamu, Bliskom istoku i hršćansko-muslimanskom dijalogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: