Da li pamtite omiljenu priču za laku noć?

Vi ćete možda pamtiti priče za laku noć, ali vaša deca i njihovi vršnjaci verovatno neće, jer najnovije istraživanje pokazuje da svega 13 posto roditelja svake večeri čitaju deci priču za laku noć.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Guardian

Sreda, 11.09.2013.

18:12

Default images

Jedan od ključnih trenutaka povezivanja roditelja i deteta vekovima je bilo pričanje priča pred kraj dana. Završnica uz poučnu, prigodnu, ponekad i malo strašnu priču sa obaveznim srećnim završetkom obezbeđivala je generacijama dece mirne snove.

Međutim, situacija je danas znatno drugačija i roditelji sve ređe čitajui priče za laku noć svojoj deci, piše britanski Gardijan pozivajući se na istraživanje kompanije "Litl Vuds".

Zanimljivo je da su autori pričanje priče za laku noć videli kao jednu od stvari kojima se bavi majka, pa je tako u istraživanju učestvovalo oko dve hiljade mama, kao i njihova deca uzrasta do sedam godina.

Ispostavilo se da čak tri četvrtine majki pamte priče i uspavanke iz svog detinjstva koje su slušale svake noći, ali da samo trinaest posto njih svoju decu svakodnevno uspavljuje na isti način.
Foto: Tanjug
Tračak nade u celoj priči, vredna pomena je brojka od 64 posto, jer je toliko ispitanica izjavilo da deci s vremena na vreme čita priče pre spavanja. Ipak, u slučaju sadašnjih roditelja i njihovog detinjstva, taj procenat iznosi zadivljujućih 91 posto.

Da sitiuacija bude još zanimljivija, čak 87 posto ispitanih majki tvrdi da je čitanje priča deci jedna od ključnih stavki u njihovom razvoju i obrazovanju.

Ipak, za to je danas sve manje vremena, pa je tako 13 posto ispitanica priznalo da ne neguje ovu tradiciju jer za to nema vremena, dok 9 posto krivi prisustvo stresa.

Zbog toga verovatno ne treba da čudi to što je svaka druga majka kazala da njeno dete smatra televiziju, komjuterske igre ili obične igračke znatno zanimljivijim od knjiga. Uz to, čak 4 posto ispitanica navelo je da njihova deca uopšte nemaju svoje knjige.

Da li vi svojoj deci čitate priče pred spavanje? Koja je vaša omiljena priča za laku noć koju ste zapamtili iz najmlađih dana?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: