Retka Selindžerova pisma na izložbi

Jedna od najlepših biblioteka na svetu, Morgan u Njujorku, koja poseduje neke od najvrednijih rukopisa, starih i retkih knjiga a osnovao ju je američki bankar i finasijer Pjerpoint Morgan, najavila je da će 10. septembra biti otvorena izložba neobjavljenih pisama književnika J. D Selindžera upućenih Mardžori Šird od 1941. do 1943. godine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

15:27

Default images

Izložba koju su njeni autori nazvali "Nemoj odustajati" otkriva, kako su rekli organizatrori, jednu nepoznatu sliku Selindžera, koji je posle globalnog hita njegovog romana "Lovac u raži" postao osobenjak. Naime u tim pismima upućenim mladoj Kanađanki koja je imala literarnih ambicija, Selindžer otkriva mladog čoveka koji još uvek balansira između cinizma i nade.

Pisma su bila među kompletom važnih dokumenata koje je biblioteka Morgan kupila u aprilu ove godine. To su rukopisi koji bacaju novo svetlo na Selindžerovo literarno stvaralaštvo, u kojima on pominje pisce koji su uticali na njega i njegovu ličnost na početku karijere.

Među devet pisama koja će biti prvi put izložena očima javnosti do 12. januara 2014. godine najzanimljivije je ono u kome govori o svojoj prvoj verziji priče o Holdenu, dečaku koji je iz internata došao kući za Božić.

Leta 1941. kada je Selindžer uputio prvo pismo Širdovoj imao je 22 godine, a ona mu se obratila pošto je čitala njegove kratke priče koje je već objavljivao u časopisima i koje su je oduševile.

Njene opaske su se veoma svidele mladom autoru koji je pokazao spremnost da joj se u pismima poverava šta radi i tako testira neke svoje nove ideje. Tako je u pismu iz novembra 1941. prvi put naveo da je napisao priču u kojoj je glavni lik mladi Holden koji će postati i junak "Lovca u raži". Priču je prihvatio da objavi "Njujorker" i zatražio čitavu seriju što je veoma laskalo Selindžeru.

U jednom pismu u kome se Širdova žalila da joj je priču odbio "Njujorker" kolega ju je ohrabrio da ne odustaje.

Ova prepiska se odvijala tokom perioda koji je Selindžer proveo na obuci kao vojnik i iz nje se vidi da je smatrao da je to dosadno i zbunjujuće. On će docnije biti prebačen u Veliku Britaniju i učestvovati u invaziji na Normandiju.

U nekim pismima se može pratiti koliko se muči oko serije priča o "Holdenu" ali i da oseća da su neke druge priče koje misli da imaju kvaliteta sklonjene na stranu a i u jednom času cinično konstatuje da "misli da će sasvim omanuti sa pisanjem".

Širdova je preminula početkom ove godine u 95. godini, a ovu prepisku je čuvala u kutiji za cipele u dnu ormana. Kada je zbog starosti prešla da živi u staračkom domu, kutiju sa prepiskom je poverila jednom članu porodice koji je odlučio da je ponudi biblioteci Morgan koja već godinama prikuplja rukopisnu gradju o ovom književniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: