Umro pisac Mirko Kovač

Poznati jugoslovenski pisac Mirko Kovač preminuo u Rovinju u 75 godini, javio je RTS.. Autor je knjiga "Gubilište", "Ruganje s dušom", "Vrata od utrobe", kao i scenarija za filmove "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije" i "Duvanski put".

Kultura

Izvor: Izvor: rts.rs

Ponedeljak, 19.08.2013.

22:31

Default images

Pisac Mirko Kovač umro je danas u 75. godini u Rovinju. Kovač je rođen 1938. godine u Petrovićima.

Studirao je u Beogradu, gde je i živeo do početka devedesetih godina, kada se početkom rata na prostoru bivše Jugoslavije preselio u Rovinj, zbog protivljenja politici Slobodana Miloševića.

Ostvario se u krugu najdarovitije generacije srpske i jugoslovenske književnosti druge polovine dvadesetoga veka.

Autor je knjiga "Gubilište", "Ruganje s dušom", "Vrata od utrobe", kao i scenarija za filmove "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije" i "Duvanski put".

Knjiga "Vrata od utrobe" nagrađena je Ninovom nagradom 1979. godine. Sabrana dela Mirka Kovača nedavno su objavljena u 12 tomova. Knjige su mu prevođene na nemački, francuski, italijanski, engleski, švedski, holandski, poljski, mađarski, i duge jezike.

Prema nezvaničnim informacijama, Kovač će biti sahranjen u Rovinju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: