Pola veka prvog Disovog proleća

Pod sloganom "Kod vas je proleće, došle su vam laste", danas će u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku, biti organizovan još jedan praznik poezije kojim će biti obeleženo Prvo Disovo proleće, koje je održano tačno pre pola veka.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

09:18

Default images

Manifestaciju organizuje Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis", a pred bronzanim Disom pesnikove stihove kazivaće studenti glume u klasi profesora Andrijane Videnović sa fakulteta u Zvečanu.

Prvo Disovo proleće održano je 13. aprila 1964. godine, a uspomenu na ovaj praznik kulture koji traje 50 proleća osvežiće i Ljubiša Ćirković besedom Branka V. Radičevića.

Inicijativa zavičaja da Disa vrati među svoje začela se još tridesetih godina prošlog veka. Najpre je Društvo za unapređenje Čačka i okoline organizovalo koncert u sali hotela "Kren", 7. maja 1933. godine, a "u spomen poč. Vlad. Petkovića - Disa, pesnika - Čačanina".

Programom je bilo obuhvaćeno predavanje uvaženog gimnazijskog profesora toga vremena, Save Ristanovića, recital i na kraju zabavno veče sa igrankom.

Samo nekoliko dana kasnije "Čačanski pokret" je objavio tekst o Disovoj poeziji autora Siniše Kordića. Bio postavljen kamen temeljac za ono što će se skoro tri decenije kasnije dogoditi.

Vladislav Petković Dis rođen je u selu Zablaću, kod Čačka, 10. marta 1880. godine, a u zavičaj se vratio u vidu bronzanog poprsja koje je 14. decembra 1958. godine svečano "otkrio" književni kritičar Milan Bogdanović. Spomenik je rad akademika Sretena Stojanovića, vajara-portretiste iz Beograda.

Kulturno - prosvetna zajednica, Odbor za širenje knjige, kulturne institucije, Čačani u Beogradu, poznati književnici, slikari i drugi kulturni poslenici bili su složni u jednom: Vladislav Petković Dis treba da dobije svoju manifestaciju.

Kao zaslužne treba spomenuti pesnika Branka V. Radičevića, predsednika Kulturno-prosvetne zajednice učitelja Milisava Uroševića, direktora Gradske biblioteke Nadeždu Vilimanović, Aleksandra Ikodinovića, Ljubicu Bubu Milenković i mnoge druge... Šest godina kasnije, 1964. to se i dogodilo, Vladislav Petković Dis dobio je svoju manifestaciju.

Na Prvom Disovom proleću 13. aprila 1964. godine, pred njegovim spomenikom u dvorištu Narodnog muzeja u organizaciji Gradske biblioteke i Radničkog univerziteta, besedio je Branko V. Radičević, a svečanosti je prisustvovala i pesnikova životna saputnica Hristina Tinka Petković-Morozov.

A Dis, došavši "među svoje" evo prikrada nam se i ovog proleća, neobjašnjenog života. Vazda naš. Blizak. Boemski šaljiv. Tragično iznenađen... kao što reče Branko V. Radičević u svojoj prvoj besedi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: