Razgovor o delima Zahara Prilepina u SKC-u

U ponedeljak 29. aprila u 19h u Velikoj sali SKC-a održaće se tribina o delima Zahara Prilepina "Patologije" i "Osmica" u kojoj učestvuju Ljiljana Šop, Radmila Mečanin (prevodilac) i autor, kao i urednica i moderatorka Vesna Kapor.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

11:25

Default images

Biografija Zahara Prilepina više je nego zanimljiva. Rođen je 1975. godine u Rjazanskoj oblasti. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Nižegorodskog državnog univerziteta. Mladost je proveo u gradu Đeržinsku. Radio je kao fizikalac, grobar, izbacivač u noćnim klubovima, komandant jedinice OMON - a (Odeljenja policije za posebne namene) , učestvovao je u borbenim dejstvima u Čečeniji, sada radi kao novinar. Živi u Nižnjem Novgorodu.

Prilepin je napisao knjige: Patologije, Sanjka, Greh, Cipele pune vruće votke, Leonid Leonov, Došao sam iz Rusije, Terra Tartarara, Crni majmun, Osmica i sačinio pet antologija. Dela Zahara Prilepina uključena su u nastavni program pet ruskih univerziteta, kao obavezna ili preporučena ispitna literatura. Laureat je brojnih ruskih i inostranih nagrada.

Po njegovim delima su napravljene pozorišne predstave i o njemu je 2012. godine napravljen dokumentarni film.

Od 2003. godine, kada je počeo da piše, Zahara Prilepina u Rusiji smatraju najvećim živim piscem, a 12 jezika na koje su prevedena njegova dela, svedoče o tome da ni svet nije ostao ravnodušan prema ovom izvanrednom pripovedačkom daru.

U Osmici je osam priča u tradiciji proze Zahara Prilepina – likovi nastavljaju stremljenja njegovih ranijih junaka da se, iz najplemenitijih pobuda, dočepaju pravde i istine. Drski i neustrašivi u toj svojoj težnji, oni po svaku cenu postižu rezultat, ali to je uvek – drugo lice istine kojoj su težili, naličje koje nisu imali u vidu.

Snaga izražene pobude za redom i žestina uverenosti da se to može postići voljom pojedinaca motivisali su režisera Alekseja Učitelja da iste 2012. Godine, kad je objavljeno prvo izdanje ove knjige u Rusiji, snimi i dugometražni film“Osmica”, a pozorišna predstava reditelja Vladimira
Delja “Saslušanje”, po istoimenoj priči iz ove knjige, rasprodata je mesecima unapred. Ova knjiga je premijerni prevod na strani jezik – srpski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: