"Branko Miljković" za Alena Bešića

Književna nagrada "Branko Miljković" uručena je 29. marta novosadskom pesniku Alenu Bešiću za knjigu "Golo srce", kao najbolju pesničku zbirku objavljenu tokom prošle godine.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.03.2013.

11:48

Default images

Pesnik Bešić je, zahvaljujući na nagradi, rekao da je veliki pesnik Branko Miljković bio njegov uzor i da nagrada koja nosi njegovo ime spada u najznačajnija pesnička priznanja.

Nagradu za knjigu, koju je objavila Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu, laureatu je uručio gradonačelnik Niša Zoran Perišić u Gradskoj kući, u prisustvu Gorana Miljkovića, bratanca velikog srpskog pesnika.

Prema nepodeljenom mišljenju žirija, stihovi Bešića "izdvojili su se svežinom, melaholičnom neposrednošću i slojevitim, promišljenim dijalogom sa tradicijom i savremenošću".
Foto: Tanjug, Nikola Dimitrijeviæ
U žiriju su bili Snežana Božić, Ðorđe Despić, Dubravka Ðurić (predsednica), Saša Jelenković i Mihajlo Pantić.

Uručivanjem nagrade, koju 42. put dodeljuje grad Niš, počinje manifestacija "Dani Branka Miljkovića", koja će trajati do 4. aprila. Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa 250.000 dinara.

Bešić je rođen 1975. godine u Bihaću, diplomirao je na Odseku za srpku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu gde i živi. Objavio je tri knjige poezije - "U filigranu rez" (Književna omladina Srbije, Beograd, 1999), "Način dima" (Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo, 2004) i "Golo srce".

Osim poezije, koja je prevedena na nemački, engleski, francuski i ruski jezik, objavio je i dve knjige izabranih književnih kritika i eseja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: