"Branko Miljković" za Alena Bešića

Književna nagrada "Branko Miljković" uručena je 29. marta novosadskom pesniku Alenu Bešiću za knjigu "Golo srce", kao najbolju pesničku zbirku objavljenu tokom prošle godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pesnik Bešić je, zahvaljujući na nagradi, rekao da je veliki pesnik Branko Miljković bio njegov uzor i da nagrada koja nosi njegovo ime spada u najznačajnija pesnička priznanja.

Nagradu za knjigu, koju je objavila Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu, laureatu je uručio gradonačelnik Niša Zoran Perišić u Gradskoj kući, u prisustvu Gorana Miljkovića, bratanca velikog srpskog pesnika.

Prema nepodeljenom mišljenju žirija, stihovi Bešića "izdvojili su se svežinom, melaholičnom neposrednošću i slojevitim, promišljenim dijalogom sa tradicijom i savremenošću".

U žiriju su bili Snežana Božić, Ðorđe Despić, Dubravka Ðurić (predsednica), Saša Jelenković i Mihajlo Pantić.

Uručivanjem nagrade, koju 42. put dodeljuje grad Niš, počinje manifestacija "Dani Branka Miljkovića", koja će trajati do 4. aprila. Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa 250.000 dinara.

Bešić je rođen 1975. godine u Bihaću, diplomirao je na Odseku za srpku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu gde i živi. Objavio je tri knjige poezije - "U filigranu rez" (Književna omladina Srbije, Beograd, 1999), "Način dima" (Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo, 2004) i "Golo srce".

Osim poezije, koja je prevedena na nemački, engleski, francuski i ruski jezik, objavio je i dve knjige izabranih književnih kritika i eseja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu