Britanija: 50 nijansi knjiga godine

Bukerov žiri izabrao je roman Hilari Mantel, žiri za dodelu Kosta nagrade odlučio se za Endrua Milera, a Orindžov tim za Medlin Miler.
Ali britanska javnost je za knjigu 2012. izabrala "Pedeset nijansi - siva" autorke E. L. Džejms.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2012.

12:28

Default images

Erotski roman Džejmsove osvojio je 75 posto glasova u izboru za knjigu godine koju biraju čitaoci. Dobitnici svih književnih nagrada bili su u konkurenciji, ali ih je priča o naivnoj studentkinji i mračnom milijarderu sve ostavila daleko u prašini, prenosi "Gardijan".

Organizatori konkursa kažu da izbor "nije iznenađenje" imajući u vidu koliko je knjiga dominirala i na listama najprodavanijih i u naslovima. Samo u Britaniji knjiga je prodata u više od šest miliona primeraka.

Džejmsova je rekla da je "oduševljena" pobedom. "Hvala vam na divnoj nagradi. Zaista sam počastvovana. Želim da zahvalim čitaocima i prodavcima na uspehu 'Pedeset nijansi'".

Prethodni dobitnici nagrade publike bili su Ketlin Moran za memoar/manifest "How to Be a Woman" (Kako biti žena) i Dejvid Nikols za romantični roman "One Day" (Jedan dan).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: