"Divljaci" - roman za 21. vek

Izdavačka kuća "Laguna" nedavno je objavila najbolji i najpoznatiji roman američkog pisca Dona Vinsloua "Divljaci" koji je "Njujork tajms" proglasio za knjigu godine i prema kojoj je Oliver Stoun snimio istoimeni film.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.12.2012.

09:30

Default images

"Divljaci", u prevodu Mihajla Đorđevića, zapravo je Vinslouov 13. roman i, kako je navela kritičarka "Njujork tajmsa", otelotvorenje "Vinslou efekta", odnosno "kombinacija ozbiljnog i razigranog, udaraca u telo i šala, noćnih mora i snova izazvanih narkoticima".

Roman koji, prema mišljenju mnogih, postavlja standarde za 21. vek je priča o troje mladih: Benu - humanitarcu i borcu za zaštitu životne sredine, Čonu - bivšem marincu i živoj mašini za ubijanje i zajedničkoj devojci, opsesivnoj kupoholičarki O.

Ben i Čon vode uspešan posao uzgajivanja i prodaje hibridne marihuane bogatoj klijenteli. Njihova idila traje sve dok meksički narkokartel ne odluči da se proširi i preuzme trgovinu drogom u Kaliforniji...

Stounu se priča toliko dopala da je snimio film u kome igraju Tejlor Kič, Blejk Lajvli, Salma Hajek i Benisio del Toro. Film je zaradio 16 miliona dolara prvog vikenda i treći je najbolji po zaradi u Stounovoj karijeri posle "Vol Strita: Novac nikad ne spava" i "Svetskog trgovinskog centra".

Pisac Stiven King "Divljake" je nazvao "Bučom Kasidijem i Sandens Kidom našeg doba" a podstaknut dobrim kritikama Vinslou je napisao novi roman "Kings of Cool" koji prethodi "Divljacima" i pruža čitaocima širu priču o Benu, Čonu i O.

"Ono što sam pokušao da uradim jeste da opišem evoluciju kontrakulture u južnoj Kaliforniji u poslednjih nekoliko decenija, od naivnog idealizma do cinizma koji sada vlada", rekao je jednom prilikom Vinslou.

Prvi roman je izdao 1991. godine - "A Cool Breeze on the Underground" i to je ujedno i prvi iz serije romana o privatnom detektivu Nilu Keriju. Pre nego što se okrenuo pisanju Vinslou je radio kao menadžer bioskopa, privatni istražitelj, vodio je safarije u Keniji, šetačke ture po Sečuan provinciji, dobio je master iz vojne istorije...

Prema njegovom trileru, "The Death and Life of Bobby Z" (Život i smrt Bobija Zija) 2007. je snimljen film "Bobby Z" sa Polom Vokerom i Lorensom Fišbernom u glavnim ulogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: